Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování: Počet případů klíšťové encefalitidy na jihu Čech stále stoupá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

České Budějovice - Jihočeští hygienici hlasí za poslední týden dalších devět případů klíšťové encefalitidy. Od začátku roku tak evidují celkem 53 lidí s tímto onemocněním, což je o 31 více než za stejné období loni.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují zvýšené teploty, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

"Ve srovnání s loňským rokem zatím pozorujeme výrazný nárůst počtu potvrzených případů na Strakonicku a Českokrumlovsku," uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

"Nejen tady je však třeba být při návštěvě lesů, parků, travnatých ploch kolem vodních toků, ale i zahrad opatrný a dobře se po příchodu prohlédnout. Čím dříve klíště objevíte, tím více se snižuje riziko případného přenosu onemocnění," doplnila.

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě. Pokud lidé nejsou očkovaní proti encefalitidě, měli by před vstupem do lesa a křovin použít repelent, když na sobě po návratu domů najdou přisáté klíště, měli by ho okamžitě odstranit.

Jak správně vytáhnout přisáté klíště?

Klíště odstraňujte ideálně pinzetou nebo speciálními kleštičkami na klíště, radí server kliste-prevence.cz. Pokud klíště vytahujete holýma rukama, následně si ruce pečlivě umyjte.

Klíště uchopíte co nejblíže kůži a kývavými pohyby nebo otáčením ho plynule vytáhnete z kůže.

Ranku po vyjmutí klíštěte ihned dezinfikujte.

Pokud chcete vědět, zda bylo klíště infikované, odešlete ho do laboratoře na vyšetření. Pro co největší spolehlivost testování, odešlete klíště co nejdříve po odstranění z kůže.

Témata:  klíšťata encefalitida Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy