Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečných klíšťat přibývá, nemocnice evidují více nakažených

Klíšťata
Klíšťata
Foto: Focus Agency

Praha - Nebezpečných klíšťat je neustále více a jejich čísla rostou. Jen v Moravskoslezském kraji je dvakrát víc nakažených lymskou boreliózou než loni. Nejvyšší výskyt klíšťat přenášejících lymskou boreliózu byl zaznamenán v Libereckém, Královéhradeckém, Olomouckém a Karlovarském kraji.

Loni v prvním prázdninovém měsíci bylo v Moravskoslezském kraji hospitalizováno 61 nakažených lidí. Letos je to téměř dvakrát tolik. A odborníci varují, že čísla nejspíš porostou, klíšťatům se totiž kvůli vlhkému počasí daří a jejich aktivita je teď na stupni číslo 4.

Lymská borelióza je velmi nebezpečné onemocnění, proti kterému zatím není vakcína. Lidé by proto neměli riziko nákazy klíštětem podceňovat a používat repelenty a důkladně se po pobytu v přírodě prohlédnout.

Jen ve fakultní nemocnici v Ostravě letos zaznamenali desítky případů lidí nakažených právě boreliozou a více než 20 pacientů teď ve špitále leží i s klíšťovou encefalitidou. Letos se také množí případy dalšího onemocnění a to neuroboreliozy. U té je typická komplikace ochrnutí obličejového svalstva. V opavské nemocnici v současné době léčí 3 mladé lidi.

Podle průzkumu na portálu kliste.cz je nejhorší situace v Libereckém, Královéhradeckém, Olomouckém a Karlovarském kraji, kde podíl nakažených klíšťat tvořil 16%. Nejnižší podíl byl zaznamenán v Pardubickém kraji. Testovaný vzorek tvořilo téměř sedm tisíc klíšťat, která byla vyjmuta z lidské kůže.

Témata:  klíšťata encefalitida zdraví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy