Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občanky čekají změny: Poznají se lidé s bydlištěm na radnici

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Lidé, kteří mají trvalé bydliště na obecních úřadech, to nejspíš budou mít od příštího roku vyznačeno v občanských průkazech. Vyplývá to z novely zákona o evidenci obyvatel, který příští týden projedná vláda.

Loni bylo na úřadech přihlášeno 381.000 občanů, podle ministerstva vnitra přitom je v Česku kolem 70.000 bezdomovců.

Ministerstvo vnitra chce údaji v občanském průkazu identifikovat lidi, kteří mají trvalé bydliště na adrese, kde sídlí radnice. Tento údaj by měl být také zanesen v informačním systému evidence obyvatel, základním registru obyvatel a informačních systémech cizinců.

Pokud by zákon neprošel, tak by od 1. ledna 2017 tento údaj v občance nebyl povinný. "Předložený návrh zákona zrušuje tuto úpravu, údaj o adrese místa trvalého pobytu by měl nadále zůstat povinně uváděným údajem v občanském průkaze," píše se v předkládací zprávě pro vládu.

Náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu Jana Vildumetzová ČTK v červnu řekla, že je problém v tom, že sídlo na radnicích často mívají lidé, kteří se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Zaznamenala i případy, kdy na radnici "bydleli" bohatí podnikatelé.

Témata:  občanský průkaz vláda Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy