Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová přijede do Prahy, uprchlíky řešit odmítá

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Praha - Už za týden navštíví Angela Merkelová Prahu, téma uprchlické krize ale na programu nebude. Migrace nemá být podle premiéra Sobotky prioritou, z programu zmizela také diskuze se studenty. Informoval o tom portál Aktuálně.cz.

Německá kancléřka Angela Merkelová se v Česku kvůli své migrační politice netěší velké oblibě. Ožehavé téma ale na programu její návštěvy v Praze skoro nebude. Spekuluje se o tom, jestli s nápadem přišla sama Merkelová nebo český premiér.

Měl to být právě Bohuslav Sobotka, kdo nechtěl, aby se vše točilo kolem uprchlíků. Před krajskými volbami chce podle politologů ukázat, že vztahy s Německem jsou rozmanité a nemusí znamenat jen hádky o migraci.

"Hlavním důvodem, proč kancléřka přijíždí, nejsou uprchlíci. Existuje přece spousta jiných témat, která nás s Německem spojují. Uprchlíci nejsou prioritní téma," uvedl pro portál Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti.

Řeč na uprchlíky tak přijde zřejmě jen při setkání s prezidentem Milošem Zemanem, který patří mezi největší kritiky Merkelové i přístupu Evropské unie. Debata s prezidentem by měla podle odhadů trvat asi hodinu. S dalším odpůrcem kvót Andrejem Babišem se naopak kancléřka nesetká.

Původně byla v plánu také přednáška a diskuze se studenty na půdě Univerzity Karlovy. Tu ale organizátoři kvůli časové tísni zrušili, Merkelová si totiž podle informací portálu do Prahy spíše "odskočí". V Česku stráví jen pět hodin.

Během nich by měla stihnout i návštěvu unikátního vědeckého pracoviště v pražských Dejvicích. Ve spolupráci s německými odborníky tam vzniká moderní výzkumné a výukové centrum ČVUT za 1,3 miliardy korun.

Témata:  Angela Merkelová Bohuslav Sobotka uprchlíci

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy