Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize teprve začíná. Jandák pro Čechy nemá dobré zprávy

Vítězslav Jandák /ČSSD/
Vítězslav Jandák /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger přišel s návrhem na harmonizaci azylového práva v Evropě, a to včetně dávek pro lidi, kteří žádají o azyl. Pak by totiž podle něj nebylo nutné zavádět kvóty pro přerozdělování uprchlíků. Podle poslance Vítězslava Jandáka mu ale naprosto uniká to nejpodstatnější.

Oettinger už podle Jandáka několikrát ukázal, že je obrovský odborník, ale že mu uniká to podstatné. „A to je, že by se měly uzavřít hranice celého Schengenu. O tom on se vůbec nezmiňuje. To znamená, že počítá s tím, že sem budou nadále proudit migranti, aby se nám omladila Evropa. Aby se naplnil starý Coudenhovův plán z roku 1924 a že se v podstatě jenom podělíme o ty náklady. Ale nemluví o tom, proč vznikla migrační krize a které země ji zapříčinily," uvedl pro server EuroZprávy.cz poslanec.

Na vině za krizi podle něj není ani tak Německo, jako spíše Itálie, Anglie a Spojené státy. „Takže tyhle země by měly nést zodpovědnost za to, co udělaly. A ne nám sem ty lidi posílat způsobem velmi zvláštním – že bombardují země těchto lidí. Dneska v Jemenu zuří válka, média o tom vůbec nepíšou. Je tam v pohybu půl druhého milionu lidí, kteří jsou potenciálními migranty. To znamená, že nemluví o tom, jak to zastavit a že je třeba opevnit celou Evropu,. Já tomu říkám Festung Evropa. A ta by se měla opevnit. On dál počítá s tím, že sem všichni budou chodit, a my pouze spravedlivě budeme doplácet na ty ostatní a brát si je sem," nelíbí se Jandákovi tento nový plán.

Poukazuje na to, že by výdaje na migranty šly přímo z kapes občanů. „Evropská unie už je švorc, vždyť podporuje národně osvobozenecký boj Ukrajiny. Kde by na to ta Evropa brala, prosím vás. Každý bychom museli sáhnout do kapsy a přispět na migranta. Peníze by šly z určité daně, o které už se v EU uvažovalo. Nevím, nejsem europoslanec, jestli se i nadále uvažuje, že by měla být daň na migranty. To znamená, že bychom nedostávali pomoc. Ne, ne, ne, my bychom si museli znova vypít kalich hořkosti za jiné, kteří ten malér ve světě způsobili. Ale jak jsem říkal, to bylo plánováno už od roku 1924," uvedl s odkazem na Panevropskou unii, nejstarší z hnutí pro Sjednocení Evropy. Myšlenkový obsah tohoto hnutí formuloval Dr. Richard hrabě Coudenhove-Kalergi.

Uprchlíci by se podle něj nerozprostřeli po celé EU, jak autor plánu říká, ale stále by se „drželi" svých vysněných zemí. „Ne, tohle vzniklo tím, že tady byla televize, kde byly reportáže, filmy, které se dostávají i do zemí třetího světa – ne všechny, ale dostávají se. A ti lidi vidí svět. Ale vidí tam málo českých filmů, aby viděli, jak to vypadá u nás. To znamená, že pro ty lidi je vzor Německo, Francie, Švédsko, tam mají příbuzné. V Británii taky a do Itálie to mají kousek. Oni chtějí do těchto zemí. I kdybychom je chtěli jakýmkoliv způsobem přeplácet a přetahovat, tak by sem nešli. My jsme pro ně inkognito, zem neznámá," řekl pro EuroZprávy.cz Jandák.

Domnívá se také, že příval migrantů brzy zeslábne. „Myslím si, že ta krize bude nějakým způsobem pozastavena, protože roztrpčení lidu evropského je již dneska tak velké, že ti, kteří plánují tuhletu krizi a to osídlení barevnými spoluobčany tohoto světa, si v podstatě uvědomili, že tady už šlápli do emailů a zabrzdí, protože všude okolo budou volby. A ty ukážou, jak se na to lidi v Evropě dívají. To znamená, že je jasně dané, že dojde k útlumu, ale ta bitva není skončena, ta bude trvat dál. Proč myslíte, že přijede Merkelová? Aby poblahopřála někomu k narozeninám? Ne, ta sem přijede proto, aby zlomila českou vládu, která se spolu s Visegrádem, proti migrantům staví velmi tvrdě. A já si myslím, že se jí to podaří," předvídá sociální demokrat.

Ani pak ale podle něj problémy neskončí. „Původní plány, které byly od toho roku 1924, byly o dosídlení asi 25 milionů lidí do Evropy. A to jsme zdaleka na začátku. Když se zajímáte o historii, víte, že hodně těch věcí souvisí a nic není nově vymyšleného. A souvisí to s rozbitým Blízkým východem, souvisí to se vším. Odvádí se pozornost od jiných kauz, které jsou pro svět obrovské, jak je situace v Jihočínském moři a podobně. Toto všechno spolu souvisí, takže i když se bude zdát, že je po všem, nebo že ten hlavní horizont už je pryč, tak je to teprve začátek. A to nestraším a nešířím poplašné zprávy, ale tak to bude," dodal rázně Jandák.

Témata:  Vítězslav Jandák uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy