Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Posudky v kauze opencard jsou podle obžalovaného nepřezkoumatelné

Opencard
Opencard
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Posudky obžaloby, které se týkají nákladů elektronické karty opencard, jsou podle jednoho z obžalovaných v kauze "karty Pražana" Jana Tesky nepřezkoumatelné. Řekl to dnes u pražského městského soudu, který se případem zabývá.

Spolu s bývalým ředitelem magistrátního odboru Teskou jsou obžalováni další čtyři úředníci magistrátu a deset pražských radních.

Státní zastupitelství tvrdí, že v dubnu 2012 deset tehdejších radních neoprávněně zvýhodnilo firmu Haguess, když ohledně opencard souhlasili s uzavřením dvou nových smluv. Praze tak prý způsobili škodu nejméně 24,9 milionu korun. Úředníci podle obžaloby nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky, a doporučili radě hlavního města nabídku firmy přijmout.

"Posudky obžaloby jsou nepřezkoumatelné, stojí pouze na názoru znalce, který není ničím podložen," řekl Teska. U některých posudků se podle něj nakupilo několik pochybení, odhady nákladů prý nejsou podložené fakty. Zopakoval, že vinu necítí, a důkazy provedené v hlavním líčení jeho nevinu prokazují.

Předseda senátu Alexandr Sotolář dnes plánuje doplňující výslech obžalovaných a znalců. Nevyloučil, že by dnes mohl dokazování ukončit. Případem se zabývá od loňského září, všichni obžalovaní vinu od počátku odmítají.

Obžalobě čelí bývalí primátoři Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS) a někdejší radní Lukáš Manhart, Václav Novotný, Pavel Richter (všichni TOP 09) a Eva Vorlíčková (bezpartijní). Dále jsou obviněni bývalá radní pro školství Helena Chudomelová (TOP 09), bývalý náměstek primátora a letňanský starosta Ivan Kabický, další Svobodův exnáměstek Josef Nosek a někdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský (všichni ODS).

Témata:  Opencard Praha soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy