reklama

Důvody, proč v Česku pomyslný pramen krve vysychá, přitom mohou znít překvapivě - stojí za nimi rozmach turistiky, ale i rekordní výskyt klíšťat. Naopak nepřekvapí to, že řadu dárců zastavila přísnější zdravotní kritéria.

Jak upozorňují Lidové noviny, v polovině června bylo v transfuzních stanicích evidováno 270 tisíc dárců, ideálně by jich ovšem mělo být o celých 150 tisíc víc.

Primář transfuzního oddělení pražské Thomayerovy nemocnice Petra Trka je prý situace ještě horší než loni v létě. Řadu potenciálních dárců museli lékaři vyřadit i proto, že cestovali do míst, odkud si mohou přivést nějakou nebezpečnou infekci.

Situaci ještě víc komplikuje fakt, že přesný seznam míst, která dárce krve na čas automaticky vyautují, neexistuje. Lékaři se tak rozhodují individuálně a potřebné informace si shánějí všude možně.

Proto by podle Turka bylo lepší, kdyby informační servis v této oblasti poskytovalo ministerstvo zdravotnictví. I kvůli tomu, aby pak lékaře nepopotahovali právníci.

Na měsíc tak bývají vyřazeni například dárci, kteří strávili dovolenou v Rumunsku, Srbsku, Karibiku, Tichomoří, ale i v částech Itálie. Až na půl roku dostávají stopku návštěvníci tropů - kvůli malárii.