Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvičkova akce lítá světem. Rozebírá ji čím dál více médií

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nedělní akce Martina Konvičky na Staroměstském náměstí v Praze neunikla zahraničním médiím. O falešné okupaci Islámského státu píší světové deníky.

Konvička se na Staroměstském náměstí snažil názorně předvádět, jak by vypadala země pod muslimskou vládou. Pomáhali mu muži s nalepenými plnovousy v dlouhých hábitech. Akci zahájili vjezdem terénního vozu na náměstí a střelbou z maket zbraní. Konvička vykřikoval, že se zavřou vysoké školy, budou se pálit knihy a ženy budou bičovány.

Světové deníky píší o nedělní akci, při které Konvička udělal republice velkou ostudu. "Nechutný čin byl protiimigrační protest s názvem Obsazení Prahy, o kterém věděla radnice i policie," napsal britský Daily Mail. "Je šokující, že policie celou akci povolila. Stopli ji až v polovině, kdy se skupina zrovna chystala předvádět popravu vězně," napsal deník The Sun, který celou akci odsoudil a v titulku ji popsal jako "teror v Praze."

"Místo protestu panika," popisuje demonstraci významný deník New York Times. "Falešná okupace vyvolala zmatek mezi turisty. Mnoho přihlížejících utíkalo ve strachu o svůj život. Lidé zakopávali o židle v restauraci," popsal zmatek na Staroměstském náměstí The New York Times, který ve článku zdůraznil, kolik turistů do Prahy jezdí.

Demonstraci zaregistrovaly také německé a rakouské deníky. Rakouský deník Krone napsal, že akci zorganizoval pravicový populista Martin Konvička. "Přestrojil se za muslima a táhl za sebou velblouda. Jeho příznivci pokřikovali Alláhu Akbar (Bůh je veliký)," píše tisk.

Témata:  Martin Konvička noviny a tisk

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

RB OSN držela minutu ticha za Raísího

Členové Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (RBOSN) si v pondělí minutou ticha uctili památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy