Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský prezident dráždí aktivisty, V Praze vyvěsí billboard Havla s dalajlamou

Dalajláma či dalajlama je považován za duchovního vůdce Tibeťanů (dříve i za politického vůdce, tohoto titulu se 14. Dalajláma vzdal ve čtvrtek 10. března 2011 v severo-Indické Dharamsale. Foto: Christopher Michel
Dalajláma či dalajlama je považován za duchovního vůdce Tibeťanů (dříve i za politického vůdce, tohoto titulu se 14. Dalajláma vzdal ve čtvrtek 10. března 2011 v severo-Indické Dharamsale. Foto: Christopher Michel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Aktivisté hodlají umístit po dobu návštěvy čínského prezidenta v Česku u Evropské ulice v Praze billboard se společnou fotografií dalajlamy a exprezidenta Václava Havla.

Spolku pro Havlovu sochu se nelíbí, že na dobu návštěvy čínského prezidenta jsou blokovány větší pražské ulice a náměstí nahlášenými shromážděními podporovatelů Číny.

"Jásající davy" mají podle aktivistů nahradit čínské vlajky lemující Evropskou ulici a billboardy s nápisem Vítejte v České republice v češtině a čínštině, které se objevily po Praze.

"Rozhodli jsme se přivítat delegaci i jiným způsobem, připomínkou toho, že v České republice nežijí jen Miloš Zeman a Jaroslav Tvrdík, ale i občané svobodných myslí stojící na pevných základech české historie a evropských hodnotách," uvedl spolek.

Mobilní billboard se společným snímkem Havla a dalajlamy bude podle aktivistů stát v parku Velvarská, na křižovatce Evropské a Šárecké ulice. Fotografii doplní nápis Tady jsou doma tito pánové v češtině a angličtině.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dnes ČTK řekl, že spolek požádal pro billboard o zábor pozemku a městská část zábor povolila. Kolářův úřad v době návštěvy čínského prezidenta vyvěsí tibetskou vlajku.

Témata:  Dalajláma Si Ťin-pching 1 Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy