Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky lidí demonstrují u Úřadu vlády. Dorazili i příznivci kancléřky Merkelové

Summit G7 v Německu, kanadský premiér Stephen Harper s Angelou Merkelovou
Summit G7 v Německu, kanadský premiér Stephen Harper s Angelou Merkelovou
Foto: g7germany.de

Praha - Do Česka zamířila nejmocnější žena planety. Speciál s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Praze přistál krátce před druhou hodinou odpoledne. Poblíž Úřadu vlády se sešlo několik desítek odpůrců islámu a migrace. Přišli ale i přiznivci Merkelové.

Odpůrci Merkelové třímají transparenty v češtině, němčině či angličtině. Jsou na nich nápisy "To není xenofobie. Islám do Evropy nepatří" či "Merkel und Islam raus" (Pryč s Merkelovou a islámem). Jiné cedule hlásají, že Merkelová zabíjí Evropu, nebo přirovnávají návštěvu političky v Praze s působením zastupujících říšských protektorů Konstantina von Neuratha a Reinharda Heydricha. Demonstranti provolávali hesla i proti Sobotkovi, křičeli například "Bohouše do koše".

Příznivců kancléřky dorazilo zhruba 15, mají s sebou vlajky EU či uvítací nápis v němčině. Příchod levicového aktivisty Tomáše Peszyńského, který organizuje demonstrace příznivců Merkelové, vyvolal mezi jejími odpůrci vlnu urážek a pískání. "Vlastizrádci, fašisti," křičeli. "Ať žije Merkelová, ať žije Evropa," oponoval jim Peszyński.

Na Merkelovou čekaly skupinky odpůrců i příznivců už při její cestě z Letiště Václava Havla. Na zastávce Dědina na Evropské třídě byly v každém z táborů zhruba dvě desítky lidí.

Dopoledne vytvořili před Úřadem vlády symbolickou "němou barikádu" z papírových krabic příznivci strany Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Témata:  Angela Merkelová demonstrace vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy