Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodloužení smlouvy s Kapschem? Hotovo. Podle Ťoka se otevře cesta k vypsání tendru

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prodloužením dosavadní smlouvy s firmou Kapsch na provoz mýtných bran o maximálně tři roky otevře úřadu cestu k přípravě otevřené a technologicky neutrální soutěže na další správu mýtného systému.

Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok. Nový dodatek má zároveň umožnit hladký přechod systému na nového provozovatele. Za předpokládané tříleté prodloužení smlouvy získá Kapsch nejvýše 5,269 miliardy korun.

V nejbližší době plánuje ministerstvo dopravy vybrat vítěze tendru na poradce, který má ministerským úředníkům pomoci s přípravou tendru na nového provozovatele systému. Ten plánuje ministerstvo spustit napřesrok v červenci. Zároveň se jedná o koncepci zpoplatnění mýta, tedy zdali se bude dál platit jen na dálnicích a části silnic prvních tříd, nebo zdali se zpoplatnění pro kamiony rozšíří i na silnice nižších tříd.

Dodatky s Kapschem podepsal v neděli za ministerstvo dopravy náměstek ministra Jakub Kopřiva. "Nemyslím si, že je důležité, kdo ten konkrétní dodatek podepíše. Upřímně řečeno 90 procent smluvních dokumentů, které ministerstvo dopravy podepisuje, nepodepisuje ministr, ale na základě jeho pověření někdo jiný," uvedl Ťok. Ten byl u nedělního podpisu přítomný a zdůraznil, že zodpovědnost za chod úřadu má právě on.

Prodloužení smlouvy s Kapschem bez výběrového řízení pravděpodobně napadnou společnosti, které o provoz mýtného v minulosti projevovaly zájem. Jde například o slovenského výběrčího, společnost SkyToll, která už dříve avizovala, že se kvůli prodloužení kontraktu s Kaspchem obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). 

Témata:  Dan Ťok mýtné Ministerstvo dopravy České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy