Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharský prezident přijede do Prahy, se Zemanem bude jednat o migrační krizi

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do Česku zítra na dvoudenní návštěvu přiletí bulharský prezident Rosen Plevneliev. Bulharsko patří k zemím, které mají obavy z dalšího přílivu uprchlíků. Migrace bude proto hlavním tématem jednání s českými politiky.

Na bulharského prezidenta bude nejprve na Pražském hradě čekat slavnostní přijetí s vojenskými poctami. Uskuteční se na prvním hradním nádvoří.

Podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka se budou oba státníci bavit především o migrační krizi. "Protože Bulharsko sousedí s Tureckem, je to velmi citlivé, velmi důležité téma, které se s největší pravděpodobností během jednání objeví," řekl Ovčáček.

Jako další témata uvedl ekonomickou spolupráci a české investice v zemi. Mezi nejvýznamnější české investice v Bulharsku patří podnikatelské aktivity energetické skupiny ČEZ. Ta má dlouhodobě potíže s bulharskými úřady a dostala několik pokut za zneužití dominantního postavení na trhu.

Odpoledne si bulharský prezident prohlédne svatovítskou katedrálu a večer se v Kramářově vile setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou. "Tématem jednání budou vzájemné česko-bulharské vztahy a hospodářská spolupráce obou zemí," uvedl úřad vlády.

Témata:  Bulharsko Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 18:42

Erdogan odkládá návštěvu USA. Do Bílého domu měl přijít v květnu

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy