Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijmout zákon o liniových stavbách asi nestihneme, přiznal Ťok

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) současná vláda už s největší pravděpodobností nestihne přijmout zákon o liniových stavbách. Norma ještě z dílny Antonína Prachaře (ANO) měla stanovit plán potřeb výstavby strategických komunikací a zjednodušit stavební řízení. Ministr se také pustil do Ústředního automotoklubu a kritizoval Petra Gazdíka.

"S pokorou musím říct, že je otázka, jestli je toho vláda schopná. A já to nevidím jako reálné," řekl Ťok, který Prachařův návrh stáhnul kvůli údajné protiústavnosti některých opatření.

"Musel jsem ten zákon stáhnout z legislativní rady vlády, protože měl zhruba 250 nevypořádaných zásadních připomínek. Souhlasím, že takovýto zákon je nezbytně nutný a musíme k němu dojít. Ale problém je, že v Česku do stavebního řízení mluví sedm ministerstev a 14 krajů," doplnil Ťok.

Podle něj je proto nutné sáhnout nejprve do kompetenčního zákona a zjednodušit stavební řízení v maximální možné míře nejen pro liniové, ale i všechny ostatní stavby. "Bude to asi jeden z nesplněných bodů Sobotkovy vlády. Nikdo z těch, kterým sáhnete do jeho vlastního písečku, se svých pravomocí nebude chtít vzdát," dodal ministr.

Ťok se rovněž pozastavil nad odhadem Ústředního automotoklubu (ÚAMK) ČR, že kvůli opravám silnic a následným kolonám vozidel přišla česká ekonomika loni o 118 miliard korun. "Tomu číslu se směju a směju se i metodě, kterou se k němu dospělo. Jsem si jistý, že je vycucané z prstu, aby bylo uprostřed prázdnin o čem psát," řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na letošek naplánovalo opravit 143 kilometrů úseků dálnic. Podle Ťoka je to nutné. "Není pravda, že jsme rozkopali celou republiku. Teorie říká, že musíte opravit minimálně pět procent silnic ročně, pokud chcete udržet jejich kvalitu. A tady se v posledních letech neopravovalo ani procento, brutálně se to zanedbalo," uvedl.

Ťok se také vyjádřil k faktu, že Starostové a nezávislí podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství a antimonopolnímu úřadu kvůli tomu, že ministr prodloužil smlouvu s firmou Kapsch. "Pan Petr Gazdík (STAN) se holedbal tím, že bojuje proti kriminalizaci politiků. A co udělá? Požádá státního zástupce, jestli mě nemohou poslat do kriminálu. Takhle kultivaci politické scény určitě nepomůžeme," dodal Ťok.

Témata:  Dan Ťok dálnice silnice Petr Gazdík

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy