Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hradě se slavilo: V katedrále se uskutečnila rekonstrukce korunovace Karla IV.

Replika korunovačních klenotů
Replika korunovačních klenotů
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - V katedrále sv. Víta na Pražském hradě dnes vyvrcholily dvoudenní Korunovační slavnosti, které na oslavu letošního 700. výročí narození Karla IV. společně pořádají Univerzita Karlova a Hlavní město Praha.

V katedrále se uskutečnila rekonstrukce korunovace Karla IV. Cílem bylo co nejvěrněji zopakován ceremoniál, který se konal 2. září 1347 v románské Spytihněvově bazilice svatého Víta na Pražském hradě. Celebroval ho tehdy první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Korunovace byla posvátným obřadem, král byl nejen korunován, ale také pomazán. "K této rekonstrukci se čerpalo především z korunovačního řádu, který máme v edicích. Samozřejmě to byla také třeba kronika Přibíka Pulkavy z Radenína, kde je právě ten přemyslovský obřad s mošnami a střevíci," řekl ČTK historik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt.

Musely se doplňovat především zpěvy, proto autoři scénáře při přípravě rekonstrukce spolupracovali také s hudebními historiky. Obřad, při němž zaznívala tehdejší čeština i latina, se protáhl na dvě hodiny. Herci museli improvizovat, když se jim zamotaly střapce u repliky pláště, který si měl Karel obléci. Nakonec zakročil samotný "Karel" a silou střapce uvolnil.

Pak dostal Karel na hlavu repliku svatováclavské koruny a byla korunována také jeho choť Blanka z Valois. Z katedrály se průvod vydal z Hradčan do historického centra Prahy.

Témata:  Karel IV. Katedrála sv. Víta Praha

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy