Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za loňské sucho dostanou zemědělci kompenzaci 600 milionů korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Zhang Jun

Praha - Vláda dnes schválila kompenzace pro zemědělce za loňské rekordní sucho ve výši 600 milionů korun. Podpora by měla směřovat především na citlivé komodity a na malé zemědělce, informoval na twitteru ministr zemědělství Marian Jurečka(KDU-ČSL).

Ministerstvo zemědělství (MZe) požadovalo z vládní rozpočtové rezervy použít na kompenzace 1,24 miliardy, ministerstvo financí s tím ovšem na předchozích zasedáních vlády nesouhlasilo. Škody zemědělců MZe vyčíslilo na 2,9 miliardy korun. Jurečka na předchozím jednání kabinetu prohlásil, že pokud neschválí plnou podporu, bude se snažit zbytek peněz najít v rozpočtu ministerstva.

Podle předkládaného materiálu by měly peníze dostat podniky, kterým sucho snížilo úrodu alespoň o 30 procent proti průměru za předcházející tři roky. Mimořádná podpora pro ně by měla činit deset procent jejich průměrných nákladů. Pokud by zemědělci doložili, že sucho poškodilo úrodu o více než 40 procent, mohli by získat až pětinu průměrných nákladů.

Podpora se bude krátit, pokud zemědělci nepředloží doklady o pojištění alespoň poloviny plochy. Největší obnosy by měli získat pěstitelé kukuřice, brambor, chmelu, cukrové řepy a pícnin s vazbou na živočišnou výrobu.

Témata:  vláda Ministerstvo zemědělství České republiky sucho

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy