Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gorbačov v Praze promluví o ohrožení Evropy

Jan Kavan
Jan Kavan
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Ve dnech 16. až 18. září se bude v Praze konat mezinárodní konference "Celková bezpečnost po studené válce. Jak řešit nové problémy? Evropská bezpečnost a Rusko", na které vystoupí řada diplomatů a politiků. Sovětský exprezident Michail Gorbačov (85) bude hovořit o ohrožení Evropy. Akci zaštítil prezident Miloš Zeman.

"Bude se zabývat hrozbami, které existují pro evropskou bezpečnost, i novými výzvami, které zpochybňují mírový vývoj v Evropě," uvedl k obsahu projevu Gorbačova český exministr zahraničí Jan Kavan, který je jedním z pořadatelů kongresu.

"Jistě si bude všímat i současného vzepětí politických sil, které zpochybňují evropskou integraci a spolupráci," dodal Kavan. Gorbačov podle něj vždy byl zastáncem klidného a mírového integračního procesu.

Česko bude zastupovat například ředitel hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček nebo Kavan. Vystoupí také bývalý disident a politik Ján Čarnogurský. Organizátoři domlouvají také účast rakouského exprezidenta Heinze Fischera.

Gorbačov zahájil po nástupu do čela sovětských komunistů v roce 1985 změny, které měly reformovat komunistický systém a dodat sovětskému impériu novou sílu. Sovětský svaz se ale rozpadl a komunistický systém se zhroutil.

Poprvé byl Gorbačov oficiálně v tehdejším Československu v roce 1969. Zatím poslední oficiální návštěva se uskutečnila roku 1999, kdy převzal spolu s dalšími světovými státníky od prezidenta Václava Havla Řád bílého lva. Poté Česko ještě navštívil soukromě v roce 2002 kvůli léčebnému pobytu v Karlových Varech.

Témata:  Michail Gorbačov Jan Kavan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy