Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spolupráce mezi Čínou a Českem je stále pevnější, řekl Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čína a Česká republika jsou ochotny prohlubovat spolupráci Pekingu a zemí střední a východní Evropy, řekl na dnešním ekonomickém fóru čínský prezident Si Ťin-pching. Příležitost pro spolupráci vidí například v hledání nových oblastí ekonomického růstu a inovací.

"Obě země jsou ochotny prohloubit mechanismus spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy," popsal prezident jeden ze společných zájmů Česka a Číny.

Skupina 16+1, kterou tyto země s Čínou tvoří, bude hledat další možnosti rozvoje, dodal. Českou republiku označil za zemi, která je jednou z vedoucích zemí mechanismu 16+1. Dodal, že jasnými přednostmi Česka jsou jeho poloha, průmysl a kulturní vyspělost.

Prezident také ocenil spolupráci Číny s Českou republikou, použil přitom čínský příměr o sbližování srdcí obou zemí. "Vzájemná spolupráce pokračuje dalšími kroky, a je stále pevnější," poznamenal. Česká republika je podle něj důležitou zemí v rámci čínské ekonomické iniciativy Hedvábná stezka a navrhl oblasti, v nichž by oba státy mohly postupovat společně.

Česká republika podle čínského prezidenta disponuje vyspělými průmyslovými technologiemi, Čína je zase schopná vyrábět levně.

Část jeho projevu byla zaměřena na čínské hospodářství. Prezident řekl, že ekonomika jeho země vstoupila do "stavu nového normálu, který se vyznačuje přechodem z vysokého tempa růstu na střední". Čína ale podle Si Ťin-pchinga stále představuje "důležitý pohon" pro globální ekonomiku.

Dále uvedl, že Čína prochází "velkým obrozením čínského národa". Tento "čínský sen" prý zahrnuje dva cíle - do roku 2020 proti roku 2010 zdvojnásobit HDP a příjem venkovského obyvatelstva, a do poloviny století dokončit proměnu na "moderní demokratickou socialistickou zemi".

Témata:  návštěva čínského prezidenta v ČR Čína Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy