reklama

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) novelu zdůvodnil mimo jiné nutností převzít unijní předpisy. Norma podle něj rovněž umožní ve zvlášť odůvodněných případech provést kastraci u pacienta, "který ještě násilný sexuálně motivovaný trestný čin nespáchal".

V oblasti posudkového lékařství má novela podle ministra zavést možnost vzdání se práva na přezkoumání posudku. Poskytne také možnost využívat pracovně-lékařské služby prostřednictvím jiného smluvního poskytovatele.

Praktičtí lékaři, kteří posuzují zdravotní způsobilost zaměstnanců, nově nebudou muset povinně vykonávat dohled a poskytovat poradenství, uvedl Němeček.

Někteří poslanci včetně Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL) se pozastavili nad novou úpravou asistované reprodukce. Podle něj umožní z embryí vybrat jen jedno, které nepřenáší dědičnou chorobu nebo není určitou chorobou ohroženo. "Ostatní embrya, byť zdravá, se zlikvidují, nebo se použijí na výzkum se svolením rodičů. Eticky je to sporné," uvedl Hovorka. Nesouhlasil ani s tím, že by uměle oplodněny mohly být ženy ještě ve věku 49 let.