Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matěj Hollan se rozjel: Tohle je naše země, komu se to nelíbí, ať odejde

Matěj Hollan
Matěj Hollan
Foto: Česká televize

Brno – Brněnský zastupitel, náměstek primátora a člen hnutí Žít Brno Matěj Hollan prostřednictvím sociálních sítí opět vyjádřil k uprchlíkům, islámu i svým kritikům. Kultivovaná diskuze je prostě nutná a nelze ji zabraňovat, vysvětluje politik.

„Šíří se nám tady takový nešvar, že prý znemožňuji diskuzi a jen totalitně prosazuji své názory na uprchlíky a jiné. Takže slyšte jeden krátký příběh z minulého týdne. Všiml jsem si někdy jeho začátkem, že v Knihovně Jiřího Mahena se má konat ve čtvrtek debata o tzv. politickém islámu. Nechám teď stranou polemiku na akademickou správnost tohoto termínu, prostě jsem to jen vzal na vědomí. Ve čtvrtek odpoledne mi najednou zvoní telefon a v něm organizátor té akce, který tvrdí, že mu to knihovna na poslední chvíli zrušila," vysvětluje na Facebooku brněnský zastupitel Matěj Hollan.

Obratem se tedy prý sešel s oním organizátorem. „Byl to normální člověk, asi bychom se na mnoha věcech neshodli, ale to už tak chodí. I když normálně do chodu kulturních institucí nezasahuji, tady jsem udělal výjimku a požádal vedení knihovny, aby normálně akci nechalo proběhnout," přiznává politik.

Jak akce nakonec probíhala, prý ale neví. „Jaká byla účast na akci, netuším, ale každopádně se tam neděly žádné výtržnosti atp. Jsem rád, že proběhla, když bych o ní věděl dřív, rád bych se byl býval zúčastnil a vyslechl si názory organizátorů. Kultivovaná diskuze o těchto věcech je prostě nutná a nelze ji zabraňovat, i když s oponentem nesouhlasím. Slíbil jsem, že si jejich pohled na "politický islám" nastuduji a příště můžeme debatu zopakovat ve větším, i s vyváženějším složením diskutujících," uvedl Hollan.

„Víte, já mám v mnoha věcech docela jasno a také je prosazuji v intencích svého mandátu. Pro to jsem šel do politiky. Ale to neznamená, že chci zabraňovat svým oponentům a obecně komukoliv právo projevit názor. Hranice to má samozřejmě tam, kde to přechází v nenávistný lynč, ať už virtuální, nebo dokonce fyzický," píše s tím, že to už žádná demokratická diskuze není a je potřeba se proti ní vymezovat a klidně ji i aktivně bránit.

„Tohle je naše země a naše pravidla a tady se diskutuje argumenty, ne výhružkama a rukama. Komu se to nelíbí, ať odejde. Pokud máte zájem si o uprchlících, sociálním bydlení a dalších věcech popovídat, přijďte ve čtvrtek v 18 hodin do konferenční místnosti Veřejného ochránce práv (Údolní 39). Myslím, že to může být přínosné pro obě strany," vyzval nejen své oponenty Hollan.

Témata:  Matěj Hollan Brno

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy