Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR je 12 uprchlíků a prezident volá na hranice hasiče a myslivce. Je to jako ve Švejkovi, zuří europoslanec

Předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) se znovu stal europoslanec Petr Mach, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů. (23. listopadu 2015)
Předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) se znovu stal europoslanec Petr Mach, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů. (23. listopadu 2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Asi před týdnem vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn kritizoval evropské krajně pravicové a populistické politiky. Jejich počínání a rétoriku přirovnal k radikálnímu hnutí Islámský stát. A vedle světových politiků, jako je Nizozemec Geert Wilders, Donald Trump nebo Marine Le Penová, postavil také českého prezidenta Miloše Zemana nebo slovenského premiéra Roberta Fica. Hrad se obratem ohradil, na jeho stranu se teď přidal i europoslanec a šéf svobodných Petr Mach.

„Populisté využívají polopravdy a přílišné zjednodušování, což jsou dva skalpely největších propagandistů," řekl Husajn s tím, že perfektním prostorem jsou pro ně internet a sociální média. „Jsem muslim, který je, což rasisty překvapuje, bělochem, jenž má evropskou matku a otce Araba. Jsem rozzlobený kvůli Wildersovým lžím a polopravdám, manipulacím a vnucováním strachu," dodal.

Jeho slova se ale Machovi vůbec nelíbí. „Je nemístné od Zajida Husejna přirovnávat evropské politiky k Islámskému státu. Za tohle nemístné přirovnání by se měl omluvit," uvedl v Pořadu Pro a Proti Českého rozhlasu. Se slovy komisaře OSN naopak souhlasí publicista a historik Jan Urban. Podle něj je dobře, že takový názor zazněl, není se prý za co omlouvat. „Srovnání s Daeš (Islámským státem) je takovým zoufalým výkřikem – proboha lidi zastavte se, podívejte se, co děláte," vysvětluje.

„Podívejme se, co vymetá cestu tomuto druhu populismu. Je to právě přehnaná politická korektnost, házení problémů pod koberec, dělání tabu z určitých témat. Pokud někdo kritizuje současnou migrační politiku, tak to nemůžeme označit za populismus," myslí si Mach.

„Jestliže je v Československu 12 uprchlíků a je z toho zásadní politické téma, tak je něco špatně. Jestliže prezident a ministr vnitra svolávají hasiče a myslivce na hranice, tak si připadám jako ve Švejkovi," nesouhlasí Urban.

Oba se ale shodnou v tom, že v současné situaci hrají důležitou roli média. Podle Macha je třeba uvědomit si jejich propojení s politickou scénu. „Já si myslím, že největší populista u nás je pan Babiš, který vlastní většinu médií u nás. To je problém – propojení politiky a médií," popisuje šéf svobodných.

Současný nástup populismu pak podle Urbana spočívá zejména neexistenci pozitivního programu v politice. „Česká politika není schopná nastolit konsenzus o směřování země, o tom jaké hodnoty se mají prosazovat," varuje.

Témata:  uprchlíci Jan Urban Petr Mach

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy