Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Altner pokračuje. Zatím ale bez výsledku

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Zatím bez konkrétního výsledku se Nejvyšší soud (NS) zabývá dovoláním ČSSD ve sporu s právníkem Zdeňkem Altnerem, jenž stranu zastupoval v úspěšném boji o Lidový dům. Justiční systém InfoSoud dnes signalizoval, že u soudu prvního stupně kauza takzvaně obživla, což by mohlo znamenat právě zásah NS. Ten ale zatím o dovolání nerozhodl, zdůraznil na dotaz ČTK mluvčí NS Petr Tomíček.

Kauzu jako první instance řešil Obvodní soud pro Prahu 1. Ani ten nemá podle informací ČTK žádné indicie o tom, že by NS dospěl k verdiktu. Z Brna zatím do Prahy nepřišel zpátky ani spis, ani rozhodnutí v elektronické podobě. Údaj o obživnutí by teoreticky mohl znamenat podání žaloby pro zmatečnost.

Soudy pravomocně určily, že ČSSD musí Altnerovi zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů Kč, a další soudní poplatky.

Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli i odklad vykonatelnosti. NS návrhu vyhověl, ČSSD tak zatím platit nemusí. Rozhodnutí ve věci samé ale u NS dosud nepadlo.

Proti odkladu vykonatelnosti podal Altner ústavní stížnost, v níž zpochybnil tezi, že okamžité vyplacení peněz by mohlo způsobit závažnou újmu. Altner připomněl, že sociální demokracie peníze k dispozici měla, a to díky bankovnímu úvěru. Strana se ale obávala, že pokud peníze jednou Altnerovi pošle, nezíská je zpět ani v případě zvratu ve vývoji kauzy. Před odkladem vykonatelnosti proto uspokojovala jen Altnerovy věřitele, nikoliv jeho samotného.

Témata:  Zdeněk Altner Sociální demokracie (SOCDEM) Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy