Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové řádí v Česku. Podřezali ovce u Břeclavi, problém hlásí i Rakousko

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Břeclav – Do Česka údajně pronikla skupina muslimů z Rakouska. Poblíž zemědělského družstva v Kosticích na Břeclavsku měla rituálně podřezat ovce. Uvedl to deník Právo. Podobný případ se stal také ve východním Štýrsku.

Na rituální usmrcení zvířat upozornili občané, informaci deníku potvrdila také starostka Kostic Anna Bradávková (KSČM). „Ano můžu potvrdit, že sem v tomto týdnu dorazila skupina cizinců, muslimů v autech, vesměs s vídeňskými registračními značkami," uvedla.

Svědci uvedli, že se jednalo o několik desítek aut s muslimy. Případ už byl ohlášen na policii, která vše ve spolupráci s veterináři vyšetřuje. Odkud ovce pocházely, ale není jasné.

Podobný případ byl zaznamenán také v sousedním Rakousku, server Krone uvedl, že na pastvinách ve východním Štýrsku neznámí lidé podřezali 79 ovcí. Zvířata byla usmrcena podle pravidel rituální halal porážky, která je uplatňována mezi muslimskými věřícími. Podle serveru se na místě válely zdechliny zvířat, špinavé kůže a půda byla nasáklá krví. Rituální porážka zvířat bez narkózy je v Rakousku zakázána.

Jedním z pachatelů je podle Krone údajně turecký muslim, policie v současnosti pátrá po jeho komplicích. Pastviny tomuto Turkovi pronajal Rakušan. Ten prý věděl, že se muslim chystá několik ovcí zabít, nečekal prý ale takový masakr. Sám se policii zavolat neodhlodlal, to udělal až náhodný svědek. „Sedmdesát devět ovcí bylo usmrceno obzvlášť surovým způsobem, ale těch zbylých padesát dva ovcí se podařilo zachránit," dodal majitel pozemku.

Muslimové v těchto dnech slaví Svátek oběti (íd al-adhá), při kterém se rituálně obětují zvířata na paměť biblického příběhu o Abrahámovi, jenž byl připraven obětovat syna. Tento příběh se objevuje i v Koránu. Muslimové obvykle obětují kozu, ovci nebo krávu. O maso zabitého zvířete se pak podělí rodina a přátelé. Část darují chudým, kteří si sami nemohou podobnou oběť dovolit.

K pořádnému „krveprolití" v rámci tohoto svátku došlo také v bangladéšském hlavním městě Dháka, kde se ulice změnily doslova v krvavé řeky. Úřady vyčlenily několik míst, kde mohou obyvatelé zvířata obětovat. Prudké deště se ale postaraly o to, že do vymezených oblastí se dostala jen hrstka lidí. Ostatní obětovali zvířata na parkovištích, u garáží nebo v uličkách, a jak krev proudila do zaplavených ulic, změnila je v krvavé řeky.

Témata:  muslimové Česko Rakousko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy