Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obžalovaný v Zadehově kauze se brání: Vše stojí na domněnkách

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Brno - V kauze podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha a miliardových daňových úniků dnes u Krajského soudu v Brně po několikaměsíční přestávce v hlavním líčení vypovídal další obžalovaný Petr Moštěk. Podle něj je obžaloba postavená jen na domněnkách, obvinění z účasti na trestné činnosti zcela odmítl. Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných látek do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Sám Zadeh by měl v případu vypovídat během příštího týdne.

Moštěk podle obžaloby spolu s Eliškou Coufalovou a Petrem Dokládalem koordinovali účelové a provázané uzavírání smluv o prodeji pohonných hmot. Obžalovaný odmítl odpovídat na dotazy, k obžalobě se ale obsáhle vyjádřil. "Obžaloba je extrémně nekonkrétní, je psána velmi složitým jazykem a trvalo mi řadu hodin pochopit, co jsem měl vlastně spáchat," uvedl Moštěk. Podle něj tak, jak údajnou trestnou činnost popisuje státní zástupce, ji není možné prakticky provést.

"Obžaloba je založena na domněnkách a předpokladech, nikoliv však na faktech a důkazech. Nestačí jen někoho obvinit a nijak to nedokázat," uvedl Moštěk. Dodal, že šest dalších obžalovaných před začátkem řízení ani neznal, nemohl je proto ani řídit. "Absolutně vylučuji, že bych se jakýmkoliv způsobem podílel na jakékoliv trestné činnosti a působil cokoliv nezákonného," prohlásil Moštěk.

Původně měl vypovídat už v dopoledních hodinách, ke slovu se ale dostal až po polední pauze. Dopoledne se řešily námitky právníků dvou zúčastněných, kteří mimo jiné požadovali vydání zabaveného firemního auta, respektive peněz. V tomto ohledu padly dvě námitky na podjatost předsedy senátu Aleše Novotného, senát ale rozhodl o tom, že Novotný z řízení vyloučen není.

Vinu už u soudu na jaře důrazně popřel i podnikatel Daniel Rudzan. Také další čtyři obžalovaní v průběhu dosavadního hlavního líčení uvedli, že stát na daních nešidili. Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Žalobce Aleš Sosík to ale odmítl.

Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno přibližně 65 společností. Zadeh tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají. Hlavní líčení soud odpoledne odročil na páteční ráno.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh soudy Brno

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy