Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM chce referendum o vystoupení z NATO, prý vyvolává obrovské napětí

NATO
NATO
Foto: NATO

Praha - Podle komunistů NATO vyvolává vojenské napětí v Evropě a zpronevěřuje se zásadám i smyslu, pro který tato organizace vznikla. Strana proto tento týden předložila ve Sněmovně návrh ústavního zákona o referendu o vystoupení Česka ze Severoatlantické aliance.

"Protože se prokázalo, že NATO neplní úkoly, které má, například tím, že není schopné chránit vnější schengenskou hranici," řekl k důvodům pro předložení návrhu předseda KSČM Vojtěch Fillip.

Pokud by občané vystoupení z NATO podle navrhovaného zákona neschválili, mohlo by se referendum opakovat nejdříve po dvou letech. "Jsou to právě občané, kteří by měli rozhodovat o tom, zda chtějí, aby se Česká republika podílela na činnosti, která nemá nic společného se zásadami zakotvenými v Severoatlantické smlouvě, zda chtějí, aby se Česká republika podílela na ohrožování mezinárodního míru a bezpečnosti, především na ohrožování míru v Evropě a na zcela nesmyslném stupňování válečné hrozby v Evropě zejména ze strany USA jakožto zakladatele NATO, čehož jsme svědky v poslední době," stojí v důvodové zprávě k návrhu.

Návrh komunistů nejprve dostane k posouzení vláda. K projednání na plénu Sněmovny se dostane až na některé z dalších schůzí Sněmovny. Ve Sněmovně už je návrh ústavního zákona o referendu o vystoupení z EU, který loni v říjnu předložili poslanci Úsvitu. K jeho projednání se Sněmovna nedostala.

Kriticky se k návrhu komunistů vyjádřil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). "Členství v NATO a EU pokládám za základní pilíř naší bezpečnosti. Jakékoli zpochybňování našeho členství či dokonce snaha o vystoupení z těchto organizací je podle mého názoru obrovský hazard," sdělil ČTK.

Témata:  KSČM NATO (Severoatlantická aliance) referendum

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy