Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vnuk brutálně týral babičku. Odsedí si sedm let

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Plzeň - Martin Matoušek (23) ze Stodu na Plzeňsku si má za týrání za týrání své babičky (77) odsedět sedm let. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Plzni.

Matouškovi hrozilo za týrání osoby žijící ve společném obydlí až 12 let vězení. Vyhlášení rozsudku se dnes neúčastnil. Rozsudek není zatím pravomocný. Trest by si měl odpykat ve věznici s dozorem.

Loni začátkem roku stařenku našli v bytě sociální pracovníci a dali ji odvézt do nemocnice. Tam ale vyhladovělá žena po dvou dnech zemřela. Podle pitevního protokolu vážila 25 až 30 kilogramů.

Podle obžaloby Matoušek nedával své babičce dostatek potravy a pití minimálně celý loňský leden. Seniorka byla upoutaná na lůžko a nemohla se o sebe sama postarat. Vnuk, který s ní v bytě bydlel, ji ale nezajistil jídlo ani základní hygienu. Když seniorku našli sociální pracovníci, byla na zemi a všude kolem ní byly její výkaly.

Matoušek u soudu odmítl vypovídat. Na policii ale předtím uvedl, že od babičky dostával peníze na nájem, které utratil mimo jiné za drogy. Její důchod byl podle soudu jediný příjem domácnosti. "Nemusel jí pravidelně vařit, mohl jí ale z jejího důchodu kupovat jídlo," uvedl státní zástupce, jehož návrh na zhruba sedmiletý trest soud akceptoval. Soudce Martin Kantor také připomněl, že Matoušek dokonce i aktivně bránil sociální pracovnici, aby ji navštívila. Ačkoliv ženu netýral fyzicky aktivně, ale jeho jednání bylo omisivní, tedy spočívalo v nečinnosti, musela žena vnukovo počínání pociťovat jako silné příkoří, řekl soudce.

Na policii se Matoušek bránil tím, že babička od začátku roku 2015 jedla jen málo. Když odcházel, nechával jí údajně chléb a sušenky. Nestaral se ale o to, kolik toho babička snědla. Nekrmil ji, ani ji nezavolal lékaře. Soud v jeho jednání shledal minimálně nepřímý úmysl.

Témata:  týrání soudy důchodci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy