Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manželku a děti roky týral zavřené ve sklepě. Polskem otřásl případ, který překoná Fritzlovu kauzu

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Varšava - V Polsku proběhl v posledních dnech bedlivě sledovaný soudní proces kvůli případu, který pobouřil veřejnost i média. Jeho aktérem byl Mariusz Sz. z Gdaňsku, který několik let věznil a brutálně týral svou manželku a dvě dcery. Média jeho čin přirovnávají k případu Rakušana Josefa Fritzla, který dlouhé roky věznil a týral svou dceru. Podotýkají ale, že polský případ je mnohem drastičtější.

Polský soud poslal na 25 let za mříže Mariusze Sz. z Gdaňsku, který svou manželku zavřel do sklepa a pět let ji brutálně týral. Stejnému mučení podrobil i své dvě dcery. Manželka má za sebou podle soudu ale tak silné trauma, že se zřejmě nikdy nebude schopna vrátit do normálního života.

Muž zavřel svou manželku do sklepa před pěti lety a od té doby ji prakticky nepustil na denní světlo. Žena měla celou dobu svázané ruce, manžel ji navíc fyzicky týral a pravidelně znásilňoval.

Žena byla podle soudu ponižována i psychicky. Mohla jíst pouze na zemi, z kovové misky bez pomoci rukou, jako pes. Muž ale brutálně týral i jejich dvě dcery.

Manželka u soudu dosvědčila, že ji muž krmil prakticky pouze chlebem namočeným ve vodě. Když přišla návštěva, žena mohlo jít do domu, musela ale předstírat, že je všechno v pořádku, jinak by ji prý zabil.

Manžel ženu také prodával. Do sklepa přiváděl jiné muže, kteří ji pravidelně znásilňovali. Na svobodu se dostala až při vydařeném pokusu o útěk, po kterém svůj příběh sdělila policii.

Podle výpovědí svědků manžel své ženě nejprve tvrdil, že ji miluje, později se ale změnil tyrana a manželství bylo noční můrou. Podle polských médií se choval mnohem hůře než Rakušan Josef Fritzl, který dlouhá léta věznil a znásilňoval svou vlastní dceru.

Na celém případu je zarážející, že o utrpení v rodině pravděpodobně věděla Mariuszova matka a další příbuzní. Jeho rodina totiž žila jen 30 metrů od domova hrůzy a jeho manželka prosila o pomoc i jeho matku. Všichni se ale tvářili, že se nic neděje. 

Mariusz Sz. svou vinu před soudem nepřiznal, přesto byl uznán vinným ze sedmi trestných činů, za které stráví příštích 25 let ve vězení. Po odpykání tří čtvrtin trestu bude moci požádat o podmínečné propuštění.

Témata:  týrání domácí násilí Polsko

Aktuálně se děje

9. května 2024 18:29

Polsko na hranici s Běloruskem posiluje kovovou bariéru

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy