Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpůrci i zastánci uprchlíků se sešli v Praze, skupiny oddělovala policie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Na Václavském náměstí se dnes sešli odpůrci a příznivci uprchlíků, obě skupiny musel oddělovat policejní kordon. Na fyzické potyčky nedošlo, o slovní přestřelky ale nouze nebyla.

Na pódiu pod sochou svatého Václava zahájil akci Czexit - boj za naši kulturu a bezpečnou zem krátkým koncertem Tomáš Ortel. Podle odhadu zpravodaje ČTK se tam sešly asi tři stovky lidí.

V proslovech zazněly výtky na adresu představitelů Evropské unie, české vlády a českých i evropských politiků. Vulgární skandování v němčině pak směřovali účastníci společně s některými řečníky na adresu německé kancléřky Angely Merkelové. Čeští politici prý selhávají a je třeba je podle demonstrantů vyměnit.

Jedna z řečnic pak kritizovala média. Prý neinformují o problémech s migranty, které označila za perverzní a pedofily. Z improvizovaného pódia zaznělo také to, že by měly vzniknout seznamy lidí, kteří migrantům pomáhají. Řečníci vyzývali k vystoupení Česka z EU. Na akci promluvila a zazpívala i zpěvačka Olivie Žižková.

Účastníků druhé akce Solidarita s uprchlíky byly jen dvě desítky. Po zhruba půl hodině se za doprovodu policie vydaly z Můstku do horní části náměstí. Oba tábory musel oddělit policejní kordon. Antifašisté před 16:30 odešli. "Nezaznamenali jsme žádné potíže. Policisté museli na náměstí řešit pouze auto zaparkované v pěší zóně, které muž vydával za petiční stánek. Po výzvě policie odjel," řekla mluvčí policie Iveta Martínková.

.

Témata:  demonstrace kvůli uprchlíkům Praha

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy