Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS řeší hrůzný případ: Nájemnice se odmítla vystěhovat, majitel ji dal zavraždit

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - K Nejvyššímu soudu se dostala vleklá kauza Zdeňka Bruthanse, který nechal v roce 1999 zavraždit svou nájemnici. Podal dovolání proti verdiktu o dvoumilionovém odškodnění pro matku oběti.

Majitel domu Bruthans nejprve nabízel své nájemnici (†28), která obývala byt po své babičce, výměnu za jinou jednotku. Dívka to ale po konzultaci s matkou odmítla. Bruthans si poté objednal u svého zaměstnance Martina Reže za 150.000 korun její likvidaci, na kterou si Rež najal známého. Ten dívku ubodal loveckým nožem. Bruthans dostal 15 let.

Matka oběti Roberta Kučerová se začala domáhat odškodnění až v roce 2006 s tím, že dříve svůj nárok uplatnit nemohla, protože byla nemocná. Soudci požadavky Kučerové nejprve označili za promlčené, s tím však nesouhlasil Ústavní soud.

Pražský městský soud pak stanovil, že Bruthans má Kučerové zaplatit 500.000 korun. Matka, která se domáhala téměř pěti milionů, se proti rozhodnutí odvolala. Senát Vrchního soudu v Praze odškodnění zvýšil na dva miliony.

Od Reže vysoudila Kučerová už dříve 100.000 korun. Podle vrchního soudu je rozdíl mezi penězi od Reže a Bruthanse v pořádku, jejich finanční množnosti jsou totiž odlišné.

Témata:  Nejvyšší soud odškodnění vražda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy