Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pojišťovny by nově mohly hradit operace robotem

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Robotické operace by mohly být zařazeny na seznam výkonů, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Doposud je praxe taková, že záleží na konkrétních dohodách, které mají pojišťovny uzavřené s jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) má smlouvy se sedmi nemocnicemi v Česku, kde se robotické operace vykonávají, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) se šesti z nich a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) s pěti.

Liší se i výkony, které jednotlivé pojišťovny proplácí. VZP a ZPMV hradí operace u zhoubných nádorů v oblasti urologie, gynekologie a břišní chirurgie, konkrétně odstranění prostaty, dělohy a operaci konečníku. ČPZP navíc hradila i několik robotických operací ledvin. Zákroky pomocí robota se provádějí také v oblasti cévní chirurgie, na ně ale většinou pojišťovny nepřispívají.

"O zařazení robotické chirurgie do seznamu zdravotních výkonů se v současné době intenzivně jedná a zabývá se jím pracovní skupina k seznamu zdravotních výkonů," napsal ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Kromě Nemocnice na Homolce se operace robotem dělají také ve vojenské nemocnici v Praze, dále v nemocnicích v Ústí nad Labem, Novém Jičíně, Olomouci, v Mostištích ve Velkém Meziříčí a v Hradci Králové.

VZP v roce 2014 vyplatila za robotické operace dohromady 75,2 milionu korun, ZPMV pak loni 10,2 milionu korun a ČPZP za poslední tři roky celkem 34,7 milionu korun. Největší podíl z hrazených robotických zákroků tvoří odstranění prostaty.

Témata:  zdravotnictví zdravotní pojišťovny operace

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy