Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konspirace nebo provokace? Huml vysvětlil obsah svého facebooku

Stanislav Huml, poslanec za ČSSD
Stanislav Huml, poslanec za ČSSD
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Poslanec ČSSD Stanislav Huml je znám tím, že na svém profilu na Facebooku sdílí všemožné články z pochybných serverů – ať už jde o nejrůznější konspirační teorie, nebo dokonce videa zpochybňující holocaust. V rozhovoru pro Týden vysvětloval, proč to dělá. Řeč přišla i na kauzu kolem Petry Kvitové.

Huml před dvěma roky podal na Kvitovou udání, protože se přestěhovala do Monaka kvůli nižším daním. „Já podal podnět na tři ministerstva, jediný, kdo mi neodpověděl, byl ministr financí! Ministryně práce a sociálních věcí Marksová mi logicky řekla, že se jí to netýká. A na to třetí ministerstvo si teď už nevzpomenu. Já tu Kvitovou ale poslal hlavně ministru financí jako podnět a on dělá, jako že se ho netýká. Nevím, jak to skončilo," přiznal poslanec s tím, že už celou věc nechal plavat.

Svého rozhodnutí však nelituje. Zároveň poukazuje, že nejde jen o tuto tenistku, ale především o to, že Česku utíkají finance do daňových rájů. „Ono to fakt není jednoduché, přihlásit se do Monaka nebo jiného daňového ráje, tam musíte strávit nějaký čas. A pokud tam nejste, tak je to podvod. Třeba Němci se s tím vypořádat umějí. Zdaňují i lidi, kteří pracují v Bruselu. To my neumíme," vysvětlil s tím, že nikdy nenapsal, že je Kvitová špína – pouze prý sdílel článek, kde o ní tak psali.

„Já jsem tehdy sdílel velmi pravdivý článek. Pokud nejbohatší vrstva odejde do daňového ráje, nebude na policii, hasiče, důchodce, na cokoli. Kvitová tady po celou kariéru čerpala peníze a potom, když začala vydělávat, odešla do daňového ráje. Nenapsal jsem ale, že je špína. Jen jsem to sdílel s tím, že je to zajímavý názor. Já bych to slovo nepoužil. Nejsem takový, abych takhle příliš expresivně psal do veřejného prostoru. Ale nebylo to od věci," přiznává Huml.

Politik na svém profilu také sdílí některé zprávy, které bývají řazeny do škatulky „konspirační teorie". Jedna z nich se týkala třeba útoku z 11. září 2001. Podle něj však nejde o nic sprostého. „Úplně první teorie o 11. září hovořila o pádu "dvojčat" s tím, že to bylo jenom díky tomu požáru. Že se budovy prohnuly a pak se začaly skládat a padaly dolů. Jenže inženýři a architekti tuto teorii vyvrátili s tím, že by patra byla naskládaná jako palačinky, a to nebyla. Takže od té verze tehdy po nějakém roce a půl upustili," připomíná.

Kdo stojí za párem Dvojčat, prý neví – a kdyby to tušil, už dávno by to řekl. „Podívejte, já nejsem člověk, který má na hlavě alobal a tvrdí, že to byli ufoni. Rovněž si nemyslím, že ta letadla byly jen hologramy, jak se někde objevuje. Ale myslím, že zdaleka nebylo vše úplně vysvětleno a že i pozůstalí stále mají mnoho otázek. Asi to byli teroristi, o tom není sporu. Ale vyšetřovatelé nepřipustili k výslechu všechny svědky. Ani je nechtěli. A to, že nehledali výbušniny, je oficiální odpověď oficiálního vyšetřovatele," dodal Huml.

Témata:  Stanislav Huml

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy