Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovy pijavice mají dohru. Na jeho stranu se přiklonil Huml

Stanislav Huml
Stanislav Huml
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Prezident Miloš Zeman tvrdí, že neziskové organizace jsou pijavice státního rozpočtu. Poslanec za ČSSD Stanislav Huml mu dává za pravdu a tvrdí, že by se něco mělo změnit.

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že neziskové organizace považuje za pijavice státního rozpočtu. "Řada neziskovek se živí vytvářením "analýz", "koncepcí", odhalováním "ruských agentů" nebo různými kampaněmi, například ve prospěch přijímání migrantů. Tyto pijavice nemají nic společného s těmi, kteří skutečně pomáhají v sociálních službách nebo ve zdravotnictví konkrétním lidem," vzkázal následně přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka pro EuroZprávy.cz.

Podle prezidenta platí, že prostředí neziskovek je mimořádně netransparentní. "Je třeba, aby informace o jejich financování byly veřejně snadno dostupné na jednom místě, nejlépe na webové stránce, a aby byla veřejně vyúčtována každá koruna, kterou obdrží neziskovky od daňových poplatníků. Jednotlivá ministerstva by pak měla jasně veřejně zdůvodňovat, proč poskytují finance konkrétní neziskovce nebo neziskovkám. Navíc, mají-li města a obce zveřejňovat smlouvy v registru, nechť toto pravidlo platí i pro neziskovky," dodal pro EuroZprávy.cz.

Podle Humla je potřeba s tím něco dělat. "Věci, které by měla řešit státní správa, se přenáší na neziskové organizace. Něco by se změnit určitě mělo," řekl Českému rozhlasu Huml s tím, že neziskové organizace mají špatnou pověst například kvůli špatnému hospodaření s penězi. Chybí prý větší kontrola, která by měla spadat třeba pod ministerstvo financí.

Šimon Pánek, ředitel Člověka v Tísni, ale tvrdí, že na neziskové organizace jde 0,77% z celkových rozpočtových výdajů, přičemž nejvíce jde na sport, horskou službu a až pak na organizace jako Člověk v Tísni nebo Diakonie. Pro stát jsou prý výhodné, starají se totiž o sociální služby, které stát nezvládá zajistit a často kromě státních dotací získává i peníze z jiných zdrojů.

"Nejsem příznivcem neziskovek – jsem přesvědčen, že funguje pravidlo, že 49% jde přímo na ně a 51% na něco jiného. Stát by to dělal levněji. Ten segment nemá nějaké jednotné řízení," přiznal Huml.

"Chtěl bych rozbít tu představu, že jediná správná pomoc je někomu dát ty peníze přímo. Jednak lidé potřebují dostávat plat, jestli to mají dělat profesionálně, potřebují dobrou komunikaci, potřebují dobré účetnictví," podotkl Pánek.

"Na rozdíl od mnoha státních úřadů jsme pod mnohem větší kontrolou. Také musíme zveřejňovat smlouvy, nemáme žádnou výjimku. Musíme do poslední koruny všechno vyčíslovat," dodal.

Témata:  Stanislav Huml neziskovky Člověk v tísni (People in Need)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy