Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekonstrukce státu hodnotila politiky za boj proti korupci, Kdo si vedl nejlépe?

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Politici a senátoři dnes byli oceněni protikorupční platformou Rekonstrukce státu za plnění předvolebního závazku podporovat protikorupční zákony. Z celkových výsledků, které jsou dostupné na webové stránce, je podle slov mluvčího platformy Václava Zemana patrné, že slib podporovat protikorupční legislativu drží necelá polovina zákonodárců.

Rekonstrukce státu chce krátce před volbami do krajů a třetiny senátu ukázat občanům, jak o jednotliví zákonodárci hlasovali o protikorupční legislativě. Mnozí z nich totiž ve volbách kandidují.

K závazku podpořit protikorupční zákony, jejichž cílem je podle platformy bojovat proti klientelismu a plýtvání veřejnými prostředky, se dříve přihlásilo 167 poslanců a 24 senátorů Rekonstrukce nyní hodnotila jejich hlasování nebo předkládání pozměňovacích návrhů a jejich obsah.

Ze senátorů si podle výsledků analýzy dostáli nejlépe vedli nezařazení senátoři Libor Michálek a Václav Láska spolu a lidovec Zdeněk Papoušek. Michálek při převzetí ocenění podotkl, že nebývalo zvykem sledovat, jak politici naplňují předvolební prohlášení. I proto tento monitoring považuje za přínosný.

Mezi poslanci se pak o prosazení protikorupčních zákonů nejvíce zasadili Radek Vondráček a Jan Sedláček z hnutí ANO, členové hnutí STAN zvolení za TOP 09 Petr Gazdík a Jan Farský, lidovci Jiří Mihola a Vít Kaňkovský a Jeroným Tejc (ČSSD).

Na speciálním webu je možné zjistit, jak o protikorupční legislativě hlasovali současní poslanci a senátoři kandidující v krajských a senátních volbách, které se konají příští víkend. „Stejně jako před každými volbami se snažíme dávat lidem důležité informace pro jejich vlastní rozhodování. Víme, že protikorupční oblast není vše, co se v politice děje a nejsme jediný zdroj informací," uvedl garant platformy rekonstrukce státu Pavel Franc.

Témata:  Rekonstrukce státu Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy