Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iniciativa Rekonstrukce státu chce prosazovat pojistky demokracie, bude jednat se stranami

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Platforma Rekonstrukce státu se v novém volebním období zaměří na ochranu základních demokratických principů. Zástupci platformy chtějí takzvané pojistky demokracie projednat i se stranami Sněmovny vzešlé z říjnových voleb.

"Hledáme, na čem se shodují experti i zástupci politických stran jako určitém minimu, které by měla demokratická vláda ctít," popsal vedoucí týmu Rekonstrukce státu Josef Karlický cíl platformy sdružující několik nevládních organizací. Jako příklad uvedl dodržování dělby činnosti nebo zásadu, že ministři nebudou zasahovat do pravomocí institucí, které spadají pod jejich úřady.

Cílem platformy je, aby se strany veřejně přihlásily k tomu, že budou dodržovat základní demokratické a ústavní principy. "Bez toho by totiž protikorupční opatření a zákony ani neměly smysl," podotkl Karlický.

Téma boje proti korupci a zvyšování transparentnosti státní správy však aktivisté nehodlají zcela opustit. "Cítíme potřebu, aby tato agenda byla zachována a zároveň abychom se dostali do stádia, kdy veřejnost ty zákony skutečně využívá," řekl Karlický.

Závazkem pro příští roky je pro Rekonstrukci státu také snaha, aby nová politická reprezentace neměnila protikorupční zákony, které již byly přijaty. "Když se soustředíme na několik důležitých zákonů, politici jsou schopni za zády demontovat ty, které již fungovaly, viz například oslabení zákona o zadávání veřejných zakázek," upozornil v tiskové zprávě ředitel Frank Bold Pavel Franc, jeden z garantů platformy.

Témata:  Rekonstrukce státu demokracie Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy