Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palivového dřeva je na trhu stále víc, zájem o něj ale stagnuje

Dřevo
Dřevo
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Loni bylo na trh v Česku oficiálně dodáno 4,2 milionu prostorových metrů palivového dřeva vytěženého v Česku. Meziročně to je o devět procent více. Zhruba dvě třetiny z toho množství tvoří dříví jehličnaté, zbytek je listnaté.

Prostorový metr má objem metr krychlový, kromě samotného dřeva je do něj započten vzduch mezi poleny.

Mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba ČTK řekl, že například v roce 2001 bylo na trh od tuzemských producentů dodáno 1,8 milionu prostorových metrů palivového dřeva. "Od poloviny devadesátých let roste podíl výroby palivového dříví na celkové lesní těžbě, a to z pěti procent v roce 1995 na současných 14 procent roce 2015. Takto vysoký podíl výroby paliva byl zaznamenán naposledy v šedesátých letech minulého století," dodal.

Z dříví tvrdého listnatého je podle Kotrby nejvíce dodáván buk a dub, nicméně je možno koupit často i akát, jasan, javor, habr. V sortimentu měkkého listnatého dříví je nejvíce dodávána bříza, olše, lípa i topol. U jehličnatého dříví se jedná ponejvíce o smrk a borovici. Oblibu podle něj získávají dřevní pelety.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor ČTK řekl, že stoupající obliba topení dřevem trvá již několik let. "Příčiny jsou nejen ekonomické, dřevo patří k nejlevnějším palivům. Svou roli hraje i lepší nabídka moderních kotlů na dřevo či pelet. A pochopitelně i podpůrné programy, jako jsou například široce využívané kotlíkové dotace pro moderní kotle," uvedl Gavor, který je také výkonným ředitelem Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

Obchodníci ale markantní změnu zájmu o palivové dřevo nepociťují. "Teď jsme v plné sezoně. V září, říjnu a listopadu je po dřevu tradičně největší poptávka. Zásoby jsou, zájem je stejný jako loni," uvedl vedoucí provozovny firmy Palivové dřevo Zlín Petr Fuchs. Firma podle něj ponechala loňské ceny.

Šéfredaktor časopisu Lesnická práce Jan Příhoda řekl, že ceny palivového dřeva se výrazně liší podle míry jeho zpracování a regionu. "Významným faktorem ceny palivového dříví je sezónnost. Je možné ušetřit nákupem palivového dříví mimo topnou sezónu, kdy obvykle ceny klesají nebo obchodníci nabízejí různé bonusy jako dopravu zdarma nebo tvrdé palivové dříví za cenu měkkého," dodal.

Témata:  dřevo Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky lesy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy