Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko nemusí platit 330 miliard kyperské firmě, rozhodl soud

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Česká televize dnes informovala, že stát nemusí kyperské společnosti Prudeno Investments zaplatit požadovaných 13,9 miliardy dolarů (zhruba 330 miliard korun). Pravomocně o tom dnes rozhodl Městský soud v Praze.

Firma se žalobou domáhala uznání pohledávky za údajné poradenství a zajišťování peněz na výstavbu dálnic v 90. letech. Soud však neuznal pravost listin, kterými firma své nároky dokládala.

Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) je to suverénně nejvyšší částka, kterou po něm nějaký investor požadoval.

Lidové noviny už dříve uvedly, že se s pohledávkou za poradenství obrátil na české úřady Rakušan Erich Freiler v roce 2002. Jako důkaz přiložil kopie platebních příkazů z počátku 90. let, podepsaných tehdejším federálním ministrem financí Václavem Klausem a jeho náměstkem Ivanem Kočárníkem. Oba muži ale oprávněnost pohledávky odmítají a pravost dokumentů neuznává ani ÚZSVM.

Částka 290 milionů dolarů, kterou požadoval Freiler, se v následujících letech prudce navyšovala o penále. Když v roce 2012 pohledávku koupila firma Prudeno Investments, dosahoval údajný dluh českého státu skoro 14 miliard dolarů.

Témata:  Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy