Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velvyslanectví v Damašku by se mělo zavřít, tvrdí lidovecký poslanec. Ostrá reakce na sebe nenechala dlouho čekat

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Praha – Lidovecký poslanec Ivan Gabal se domnívá, že by Česká republika měla zavřít své velvyslanectví v Damašku. Tento názor vyslovil během debaty v České televizi. Nápad se ale nelíbí ani komunistovi Pavlu Kováčikovi, ani nezávislému poslanci a někdejšímu diplomatovi Milanu Šarapatkovi.

Gabal a Kováčik se v Událostech, komentářích střetli kvůli rusko-americkým vztahům. Lidovec se domnívá, že ruské a syrské letouny bombardují Aleppo tak, aby napáchali co nejvíce škod a aby bylo co nejvíce mrtvých. V důsledku bombardování hrozí další velká migrační vlna, varoval. Kováčik ale poukázal, že Rusové jsou jediní, kteří v zemi operují na oficiální pozvání. Naopak ostatní jsou tam podle něj nelegálně a jen přilévají olej do ohně.

Komunista také apeluje na to, aby věci nebyly posuzovány podle měřítka „hodný Západ a zlý diktátor". Připomněl třeba západní zásahy v Afghánistánu nebo v Iráku. Trvá na tom, že lidé mají právo si sami zvolit režim, ve kterém budu žít.

Lidovec pak navrhl, že by Česká republika měla zavřít svou ambasádu v Damašku. Překvapuje ho prý, že to česká diplomacie ještě neudělala. „Nemůžeme dělat fíkový list Asadovu režimu, v Damašku děláme špinavou práci," říká rázně.

To ale přímo v ČT odmítl Kováčik a na svém blogu na serveru iDnes.cz také poslanec a někdejší diplomat Milan Šarapatka. „Česká diplomacie, bohužel, není z nejviditelnějších. Nejsme velkou bohatou zemí ani vojenskou velmocí a pravidelné decimování schopných a zkušených diplomatů a jejich nahrazování kádry té partaje, která právě na MZV vládne, také kvalitě naší diplomacie neprospívá," uvedl k tomuto nápadu Šarapatka.

Podle něj však existuje jedna zcela excelentní výjimka. „A tou je právě působení naší ambasády v syrském Damašku, kterou vede zkušená diplomatka, paní velvyslankyně Eva Filipi. Naše velvyslanectví tam díky obrovskému úsilí zvládá nejen rutinní agendu, ale zastupuje na teritoriu Sýrie také zájmy USA a EU. Paní velvyslankyni zase její erudice a dlouholeté zkušenosti v teritoriu umožňují komunikovat se syrskou stranou napříč politickým spektrem a získávat cenné informace jak od vládního establishmentu, tak od opozičních skupin," oceňuje práci diplomatky politik.

„Takto vytvořený názor na situaci v Sýrii se však musí samozřejmě výrazně lišit od prvoplánových informací o zlém Asadovi a hodných „bojovnících za svobodu" podporovaných USA, kterými nás "krmí" naše média. Není právě toto důvod snahy po uzavření našeho velvyslanectví v Damašku? Jsem proto proti uzavření ambasády a věřím, že pan ministr Zaorálek tomuto tlaku odolá," dodává bývalý diplomat.

Témata:  Ivan Gabal Milan Šarapatka Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

15. května 2024 16:07

Slovenský premiér Fico byl postřelen po jednání vlády. Míří do nemocnice

Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) někdo ve středu postřelil, informovala agentura TASR. Ke střelbě došlo po jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Ficovi spolupracovníci na facebooku uvedli, že je v ohrožení života. Případ si převzala Národní kriminální agentura (NAKA). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Hokej, ilustrační foto

Po Finech a Norech Češi porazili Dány 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu.