Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vraždí civilisty v Sýrii? Komunista otevřeně promluvil

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Dění v Sýrii znepokojuje celé mezinárodní společenství. Podle OSN na začátku tohoto týdne syrské síly zabily nejméně 80 lidí, včetně žen a dětí. Západní politici ukazují prstem na prezidenta Bašára Asada jeho spojence – Rusko. Právě to jsou podle nich hlavní viníci krveprolití. Ve všichni s tím ale souhlasí.

O dění v Sýrii v pořadu Českého rozhlasu Plus diskutovali také čeští poslanci. „Na vraždách civilistů se podílí ten, kdo celý konflikt v rámci tzv. Arabského jara v roce 2012 začal, tedy především Spojené státy americké," uvedl v pořadu Pro a proti poslanec Stanislav Mackovík (KSČM).

Že by se na masakru civilistů podílela Moskva, popírá. Ruské síly prý sice v Sýrii jsou – což ostatně všichni vědí, na vině za smrt civilistů je ale podle něj někdo jiný, „Spojené státy americké měly minimálně tři roky na to, aby se vypořádaly s Islámským státem, a to se nestalo," vysvětluje ruskou přítomnost v blízkovýchodní zemi komunista. Jen za poslední tři dny sedmnáctkrát různé povstalecké skupiny a Islámský stát střílely do osvobozených území, tvrdí.

„To nebyla ruská letadla nebo ruské speciální síly, ale zbytky všech těch rebelujících a islamistických skupin, které mají jeden jediný úkol: zlikvidovat Bašára Asada a rozšířit vliv Spojených států v této oblasti," našel viníky za smrt mužů, žen i dětí.

„Máme v politice lidi, kteří mají blíže ke Spojeným státům a jejich zahraniční politice. A tito lidé působí v české politice a prosazují zájmy někoho jiného... Tyto informace jsou výrazně zkreslené... Vy se rádi účelově bavíte jen o tom, co médiím hodí," nařkl české politiky komunista Mackovík.

To lidovecký poslanec Ivan Gabal má na pohled poněkud jiný pohled. V pořadu Pro a proti připomněl, že Rusko nasadilo v září 2015 plnou leteckou sílu na bombardování opozičních sil vůči Bašáru Asadovi, a teď celý stav jen kulminuje. „Určitě si vzpomeneme, jak asi před měsícem a půl došlo k ukončení příměří útokem na označený humanitární konvoj, který vedly ruské a syrské vrtulníky barelovými bombami," upozornil.

Moskva podle něj „systematicky blokuje Radu bezpečnosti OSN, jediný orgán, který by celou situaci mohl rozhřešit". Rusko totiž vetovalo rezoluce, ve kterých všechny členské státy Rady bezpečnosti kromě Číny hlasovaly pro zastavení operací proti civilistům.

„Rusko nebojuje s Islámským státem, ale proti Bašárově opozici, a to metodou, kterou uplatnilo v Grozném, tzv. vybombardovává civilní obyvatelstvo a snaží se způsobit co největší škody na životech a materiálu bez ohledu na to, že jde o civilisty," shrnul Ivan Gabal.

Upozornil také na dění v Aleppu. „Rusko v Aleppu dlouhodobě bombardovalo především civilní cíle: hloubkovými bombami nemocnice, barelovými bombami humanitární konvoje... Domnívám se, že se Rusko v Sýrii dopouští válečných zločinů," dodal ostře.

Témata:  Sýrie Ivan Gabal KSČM

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy