Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeleným a Pirátům pomohli v Jihomoravském kraji voliči v Brně

Strana zelených
Strana zelených
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brno - Zeleným a Pirátům v Jihomoravském kraji pomohly do zastupitelstva především hlasy voličů v Brně. Získali v něm více než osm procent.

Lídr uskupení Jiří Hlavenka ČTK řekl, že se do hlasování promítla dobrá práce na brněnském magistrátu, známé starostky v městských částech Brna i spolupráce s Piráty.

Potřebnou pětiprocentní hranici Zelení a Piráti nepřeskočili na Brněnsku, Blanensku, Břeclavsku, Hodonínsku, Znojemsku ani Vyškovsku. V součtu měli Zelení a Piráti při postupném sčítání hlasů dlouho podporu těsně pod pětiprocentní hranicí, která je potřeba pro zisk mandátů.

Poté se však přehoupli přes pět procent a už si je udrželi. "Zisk mandátů má několik příčin. První je silná pozice zelených v Brně a úspěšná spolupráce v koalici na magistrátu. Kolegové jsou vidět a je to výhoda," uvedl Hlavenka. Zelení jsou v Brně v koalici s ANO, KDU-ČSL, Žít Brno a TOP 09.

Dalším důvodem jsou podle něj silné starostky v městských částech. "Máme hned tři dlouhodobé starostky, a to Janu Drápalovou v Novém Lískovci, Ivanu Fajnorovou v Jundrově a Miladu Blatnou v Komíně," řekl Hlavenka. Drápalová na krajské kandidátce získala dokonce více preferenčních hlasů než Hlavenka, kterého ze čtvrtého místa přeskočila. "Jana Drápalová je velká postava brněnské politiky, takže se není čemu divit. Já jsem nestraník," doplnil Hlavenka.

Témata:  Strana zelených Česká pirátská strana Jihomoravský kraj volby Volby 2016

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy