Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České deníky o volbách: ANO může ovládnout i Sněmovnu

Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.
Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dnešním deníkům v Česku dominují výsledky víkendových voleb do krajů a Senátu. Shodují se v tom, že současný úspěch ANO dává hnutí velké šance i pro vítězství ve sněmovních volbách příští rok.

Výsledky ale neznamenají, že by se Andrej Babiš nutně musel stát hegemonem české politiky, napsaly dnešní Hospodářské noviny (HN). "Babišův aktuální zisk nesignalizuje, že by jeho politika oslovovala tak velké množství voličů, aby mu to stačilo ke kýžené jednobarevné vládě," uvedl autor analýzy HN.

Podle komentáře v Mladé frontě Dnes (MfD) buď předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku zbaví vedení jarní sjezd strany, nebo musí uhnout s kurzem strany do koridoru tradiční levice, jinak ČSSD propadne i ve sněmovních volbách příští rok. Lidové noviny (LN) zase píšou o tom, že ČSSD na rozdíl od ANO nezabrala kampaň přesvědčující voliče, že stát funguje jen díky této jediné straně.

Oba Babišovy deníky si všímají volebního neúspěchu TOP 09, která ve své kampani varovala před Babišem. Šéfredaktor MfD píše o programu "Antibabiš", k němuž se přiklánějí téměř všechny strany. "Budou-li účastníci kartelu stejně postupovat i v příštích volbách, dopadnou ještě hůř než v těch právě uplynulých krajských," varoval.

LN se podivují také nad spokojeností ODS s jednociferným výsledkem a nadšením jejího předsedy Petra Fialy z toho, že občanští demokraté získali skoro třikrát víc hlasů než TOP 09.

Podle deníku E15 možná byly letošní krajské volby více než dřív o kvalitách regionálního vládnutí než referendem o vládě, jak naznačují vítězství Martina Půty na Liberecku či Jiřího Zimoly na jihu Čech. Výsledky jsou vítaným krokem od nezdravé jednobarevnosti, která krajské volby poznamenává od roku 2004, píše E15.

Nad dopady vítězství hnutí ANO ve volbách do Sněmovny se zamýšlí komentátor Práva. "Měli jsme v polistopadovém období roky, kdy téměř všechno ovládala levice, nebo naopak pravice. Přineslo to vedle kladů také chyby a zápory, jejichž velikost nakonec zplodila Babiše. Kdyby ovšem ANO za rok diktovalo kroky vlády, byl by to zásadní rozdíl. Tato společnost ještě nikdy nebyla řízena jediným člověkem," uvedl autor článku.

Témata:  Volby 2016 Krajské volby Andrej Babiš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy