reklama

Tři hlavní postavy případu podle policie minimálně od září 2014 plánovaly útok zápalnými láhvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín - Beroun. Policie případ vyšetřovala téměř rok. Za tu dobu se dostaly do médií informace, že se uskutečnil vyšetřovací pokus ve Velimi u Kolína, který prokázal, že vlak jde zapálit lahvemi naplněnými hořlavinou.

Ve vazbě je do dneška jeden z hlavních obviněných. "Klient považuje celý případ za výsledek policejní provokace a žádný teroristický útok provést nechtěl," napsal před časem ČTK jeho advokát Ondrej Štefánik. Advokát svého klienta za teroristu nepovažuje. "Působí na mě jako mladý a přemýšlivý člověk, rozhodně ne jako osoba, která by chtěla někomu ublížit," uvedl Štefánik. Za propuštění vazebně stíhaného muže několikrát protestovalo anarchistické hnutí v okolí pankrácké věznice. Radikální část anarchistického spektra jako nesouhlas s uvězněním také několikrát zapálila policejní auta.

Na konci loňského roku se naopak dostal z vazby další z hlavních obžalovaných. Důvodem tehdy byla chyba justice. Státní zástupce nepodal včas návrh na ponechání obviněného ve vazbě, kde byl kvůli obavám, že by uprchl, aby se vyhnul trestnímu stíhání. I on policejní stíhání odmítl. Po propuštění z vazby řekl Deníku Referendum, že útok na vlak byl nápadem policejních agentů, kteří se do skupiny anarchistů infiltrovali. Poslední z hlavních obviněných je pak žena, která policie od začátku vyšetřuje na svobodě.

Zbývající dva obvinění se podle informací médií scházeli se zbytkem skupiny v konspiračním bytě. Věděli o plánech, ale nenahlásili to policii.

Třem z pěti stíhaných podle Zenklové policisté rozšířili původní obvinění o trestný čin přípravy útoku na úřední osobu. Spis s kauzou má nyní na stole žalobce. "Státní zástupce si nyní policejní návrh prostuduje a poté rozhodne o dalším postupu," dodala Zenklová. Případ může poslat k soudu, vrátit policii k došetření nebo rozhodnout jinak.

Razie proti levicovým extremistům se odehrála loni 28. dubna. Celkem bylo zatčeno deset lidí, obviněno jich bylo šest. Případ šestého člověka, stíhaného pro nedovolené ozbrojování a přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě, byl z pražské části vyčleněn. Zabývají se jím justiční orgány v Brně.