reklama

Formální předání je součástí převodu budovy mezi úřady. Do budovy se kvůli špatným klíčům úředníci nedostali, prohlédli si jen garáže a zahradu. Aktivisté je dovnitř nepustili.

"O prohlídce bude proveden úřední zápis. Do protokolu zapíšeme, že část objektu jsme nebyli schopni prohlédnout," řekl novinářům mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. S aktivisty podle něj úřad zatím nejedná, jejich součinnost součástí předání nebyla.

Podle Jana Trnky z kolektivu Kliniky ale o další prohlídce jednají s ÚZSVM, původně byla domluvená na příští středu. "Jsme připraveni součinnost poskytnout," uvedl. Zda ale úředníky do budovy pustí nebo ne, zatím říct nechtěl.

O nevyužívanou budovu už mělo zájem několik státních institucí, zatím z převodu vždy sešlo. Původně v ní měla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů, letos na jaře o ni požádal Úřad práce. Jemu nadřízené ministerstvo práce a sociálních věcí ale zájem poté odvolalo.

Budovu chtěl získat i pražský magistrát, město ale na rozdíl od státních institucí nemůže požádat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který budovu dosud spravoval, o bezplatný převod majetku. Aktivisté spekulují o tom, že převod na správu železnic měl hlavně zabránit Praze budovu získat.

SŽDC podle Ptačinského plánuje budovu rekonstruovat, poté v ní budou její zaměstnanci. "Měla by tu sídlit Správa železniční geodézie, která má desítky zaměstnanců a zatím sídlí v komerčním pronájmu," vysvětlil mluvčí. Podle aktivistů ale bude pro změnu užívání budovy potřebná i změna územního plánu, takže nové využití může mít budova třeba až za čtyři nebo pět let.