Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa podcenila své možnosti a teď na to doplácí, říká Kavan o ekonomické migraci

Jan Kavan s Jaroslavem Foldynou
Jan Kavan s Jaroslavem Foldynou
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Exministr zahraničí ČR a bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan oslaví v pondělí 70. narozeniny. V rozhovoru pro ČTK mimo jiné řekl, že současné konflikty ve světě není možné řešit vojensky, protože se tím pouze zakládá na nové problémy. Vyjádřil se též k uprchlické krizi.

"Konfliktních zón je teď několik. Já bych souhlasil s tím, že momentálně je situace nejnapjatější od konce studené války. To lze říct bez jakéhokoli přehánění," uvedl. Podle něj v Sýrii dochází ke zprostředkovanému střetu velmocí. Velkým problémem je i konflikt v Jemenu, trvalé napětí mezi Izraelem a Palestinci nebo nestabilní situace na východě Ukrajiny.

"Nejaktuálnější je řešit ty konflikty, kde umírají lidé, kde se bombarduje, kde se zabíjí, kde není bezpečné žít, To by mělo být prvořadým úkolem mezinárodního společenství," řekl Kavan.

"Migrační krize se nás přímo jako České republiky moc nedotýká a jsem přesvědčen, že se nás ani v budoucnu moc dotýkat nebude. Ale krize to samozřejmě je, a je třeba ji řešit i za aktivní účasti České republiky," řekl. Česko by mělo například financovat uprchlické tábory v zahraničí.

Kavan také doporučuje zaměřit se na zlepšení hospodářské situace zemí, odkud pocházejí ekonomičtí migranti. "Myslím, že významnější zlepšení ekonomické situace afrických států by je přesvědčilo, aby zůstali doma. Tady si myslím, že Evropa podcenila své možnosti a teď na to doplácí," řekl.

Kavan, který řídil českou diplomacii v letech 1999 až 2002, vyjádřil lítost nad tím, že Česko nehraje větší roli ve světové politice. "Doufal jsem, že česká zahraniční politika bude mít ve světě větší vliv a bude brána vážněji. A to nejen v rámci Evropské unie, ale i v rámci OSN," řekl.

Témata:  Jan Kavan Česká republika uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy