Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum v Maďarsku: Konec Junckera a EU a co bude s tisíci uprchlíky?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Podle kvót Evropské komise by si státy Evropské unie měly mezi sebe rozdělit 160 tisíc migrantů. Maďarsko ale s tímto plánem nesouhlasí a uspořádalo referendum, v němž se většina lidí vyjádřila proti unijnímu plánu. To ale Unii prý neohrozí.

"Maďarské referendum je čistě populistická záležitost určená dovnitř Maďarska. Konec Evropské Unie to rozhodně znamenat nebude," tvrdí v pořadu Pro a proti bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček z ČSSD.

"Byl bych rád kdyby referendum znamenalo konec pana Junckera v čele Evropské Unie, což se bohužel asi nestane. V každém případě je to signál, že ten systém redistribuce uprchlíků, tak jak ho vymyslela Evropská komise, je nadále nepřijatelný," reagoval europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Podle Roučka však Evropská unie pouze prochází další zkouškou v níž nakonec obstojí. "Evropská komise prochází různými krizemi. Byla zde finanční krize, uprchlická krize, je zde brexit. V žádném případě se ale nejedná o nějaký konec. Máme zde 27 států, většina z nich nechce rozpad Evropské unie. Evropská unie tu zůstává a my musíme být plnoprávnými, zodpovědnými a solidárními členy. Musíme společně hledat řešení. Nestačí dělat populistická referenda doma kvůli své domácí situaci," řekl Českému rozhlasu.

Podle Zahradila by ale mělo dojít k výrazné změně podoby evropského společenství. "My si nepřejeme žádný chaotický rozpad Evropské unie, my chceme jinou Evropskou unii. Pružnou, vícerychlostní, která nebude své členy nutit k integraci za každou cenu. To ale naráží na generaci politiků pana Junckera," uvedl.

"Začínám být alergický na slovo solidarita v této souvislosti. Zavání mi to morálním vydíráním," dodal. "Uprchlické kvóty nemohou fungovat, protože jsem to sám zažil. Sám jsem byl uprchlík a nechtěl jsem žít někde ve Finsku nebo Portugalsku. Chtěl jsem žít v zemích, které jsou kulturně blízké, kde znám jazyk. Tak uvažuje každý uprchlík. Proto byl ten systém kvót chybný," myslí si Rouček.

Témata:  EU Maďarsko Libor Rouček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy