Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalajlamu přivítala v Praze tisícovka lidí, Hrad odmítl postavit pódium u sochy Masaryka

Dalajlama
Dalajlama
Foto: news.com

Praha - Dalajlama dnes přijel do Prahy na dvacátý ročník konference Forum 2000, kterou založil bývalý prezident Václav Havel. Duchovního vůdce Tibetu na Hradčanské náměstí přivítalo zhruba tisíc lidí.

Desítky z nich přinesli tibetské vlajky, někteří měli v rukou transparenty s nápisy "Free Tibet" (Svobodný Tibet).

Dalajlamův příchod na pódium v bráně Schwarzenberského paláce přivítal dlouhý potlesk. Ten zazněl znovu v okamžiku, kdy tibetský duchovní vůdce pověsil šerpu na plakát, na němž byl vyobrazen společně s Havlem.

Podle serveru Hlídací pes měl původně dalajlama vystoupit na pódiu postaveném u sochy prezidenta Masaryka vedle Schwarzenberského paláce, Správa Pražského hradu ale nepovolila zábor prostranství. Praha 1 přitom předtím dala k uspořádání akce kladné stanovisko.

Ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa při ceremoniálu kritizoval prezidenta Miloše Zemana. Podle něj upřednostňování ekonomických témat před lidskými právy povede k tomu, že i Češi o lidská práva přijdou.

Dalajlamu uvedla herečka Barbora Hrzánová, která připomněla i první návštěvu tibetského duchovního vůdce v Praze, kdy přijel na pozvání Havla. "Tehdy dalajlama vystoupil na balkóně Arcibiskupského paláce a po jeho boku stál kardinál (František) Tomášek. Nyní tu stojí mezi námi a bez kardinála," řekla.

Dalajlama ve své řeči připomněl Havla a vyzval, aby lidé udržovali jeho odkaz. "Václav Havel tu nyní už není s námi. Po lidských bytostech ale něco zůstává, myšlenky, ideály," řekl. "Všichni bychom měli pokračovat v udržování Havlova odkazu, v myšlence pravdy a lásky," uvedl dalajlama.

"My Tibeťané neusilujeme o samostatnost, o nezávislost Tibetu. Chceme však, aby ve svazku s Čínou byla dodržována lidská práva Tibeťanů, aby byla zachována buddhistická tradice Tibetu," řekl.

Témata:  H. H. Dalajlama Praha Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy