Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborník sepsul prohlášení o Číně. Dalajlamu řeší i Slovensko

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Bratislava - Odborník na česko-čínské vztahy Rudolf Fürst z Ústavu mezinárodních studií považuje prohlášení o Číně za pragmatický krok významný pro Čínu, který ale nepůsobí dobře vůči domácí veřejnosti. Kvůli dalajlamovi padají ostrá slova i na Slovensku.

Přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) by mohlo negativně poznamenat vztahy České republiky s Čínou. Česko je v Číně podle Fürsta známé jako země, kde je silná podpora pro lidská práva. Proto samotné pozitivní přijetí dalajlamy, který je hostem Fora 2000, Peking zřejmě nepřekvapilo. Hrozba pro vzájemné vztahy spočívala v tom, že dalajlamu přijal člen vlády.

Herman a další zástupci lidovců se s dalajlamou setkali v úterý v sídle ministerstva kultury na Maltézském náměstí. Také místo setkání mohlo vztahy negativně ovlivnit. "Vzal ho na vládní instituci, na to je čínská strana citlivá. Kdyby se s ním setkal někde v místnosti na Foru 2000 či kdekoliv jinde mimo vládní budovy, tak by to bylo jiné. Detaily protokolu hrají velkou roli," uvedl odborník.

"Česká republika si nemůže dovolit přijímat představitele exilových vlád, aniž by se pak vyhnula protestním nótám a obtížnému vysvětlování," řekl Fürst. Lidovci si podle něj museli uvědomovat, že svým jednáním dostávají Českou republiku pod tlak.

Text prohlášení, který připravilo ministerstvo zahraničí, působí podle Fürsta poněkud pateticky. "Bude velmi obtížně přijatelné v českém prostředí. Pro čínskou stranu je to ale určitě významné," řekl.

Schůzka slovenského prezidenta Andreje Kisky s dalajlamou o uplynulém víkendu v Bratislavě poškodí vztahy Slovenska s Čínou, řekl dnes novinářům šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák.

"Slovensko to poškodí nejen proto, že Čína je největší ekonomikou světa, ale je také světová supervelmoc a člen Rady bezpečnosti (OSN), který se momentálně na Slovensku zlobí. Poškodí to naše vztahy," uvedl Lajčák. Dodal, že Slovensku hrozí omezení kontaktů a spolupráce s Čínou nebo ukončení projektů.

Témata:  H. H. Dalajlama Česká republika Čína

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy