Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ocenění Bradyho by situaci zklidnilo, tvrdí Bělobrádek

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Jiří Brady, který prošel nacistickými koncentračními tábory, si státní vyznamenání zaslouží. Dnes to na twitteru uvedl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s tím, že udělení řádu strýci ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) by zklidnilo situaci kolem státního svátku 28. října.

Podle Hermana prezident Miloš Zeman vyškrtl Bradyho ze seznamu vyznamenaných kvůli tomu, že se ministr minulý týden setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

"Situaci kolem 28. října by zklidnilo, kdyby se prezident rozhodl řád T. G. Masaryka Jiřímu Bradymu udělit. Zaslouží si ho. Sliby se mají plnit," napsal Bělobrádek.

Brady v neděli řekl, že mu Hrad 12. října oznámil udělení řádu T. G. Masaryka. V seznamu, který dostal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z Hradu ke kontrasignaci den po schůzce Hermana s dalajlamou, která se konala minulé úterý, však Bradyho jméno nefigurovalo. Herman řekl, že mu Zeman pohrozil, že Bradyho ze seznamu oceněných vyškrtne, pokud se ministr s dalajlamou potká. Schůzku Hermana s tibetským duchovním vůdcem prezident kritizoval, podle něj poškodila vztahy Česka s Čínou.

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) dnes v tiskovém prohlášení označila důvody, které vedly k vyškrtnutí Bradyho ze seznamu vyznamenaných, za zavrženíhodné. Podle ní by se Sněmovna měla postarat o "nápravu nešťastné ostudy".

Témata:  Pavel Bělobrádek Miloš Zeman Jiří Brady 1 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy