Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza neudělení vyznamenání Bradymu graduje. Nyní se objevil zcela odlišný komentář

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ke kauze s údajným zrušením vyznamenání pro Jiřího Bradyho se vrátil politický konzultant, publicista a bývalý poradce prezidenta republiky Václava Klause i někdejších předsedů vlády Mirka Topolánka a Jana Fischera Tomáš Haas. Na rozdíl od některých politiků se zastal prezidenta Miloše Zemana.

„Dlouho jsem mlčel, ale už nebudu," začal svůj komentář k aktuálnímu sporu mezi Hradem a ministrem kultury Danielem Hermanem. „Můj otec, veterán československé 'Západní' armády, se zúčastnil bojů v Severní Africe, v Tobruku a později obléhání Dunkerque. Obdržel několik československých a britských vyznamenání, která měl doma uloženy v dřevěné kazetě, kterou zamykal v knihovně. Nepamatuji si, kolik jich bylo, nikdy o nich nemluvil. Nepřežily naši emigraci do Kanady. Pamatuji si jen jeho vyznamenání 'Za osvobození Francie', které mně a mé matce po jeho smrti předával francouzský velvyslanec v Kanadě," spustil Haas na svém facebookovém profilu.

Vysvětluje, že v Kanadě byl jeho otec také členem Českoskovenské odbočky Royal Canadian Legion a propagoval Československou republiku a československý odboj. „Jeho matka, má babička, kterou jsem nikdy nepoznal, nepřežila nacistický koncentrák. Když se v novinách roznesla zpráva, že strýc jednoho našeho politika s podobnou historií se údajně měl 28.10. stát držitelem státního vyznamenání, očekával jsem, že se podobné pocty dostane i mému otci, i když jen in memoriam," píše analytik.

A s notnou dávkou ironie pokračuje. „Vzhledem k tomu, že jsem dosud nedostal potvrzení a pozvánku z Hradu, je jasné, že jde o další pomstu prezidenta Zemana. Asi za to, že jsem jej nepodpořil v prezidentské volbě. S panem prezidentem jsem naposledy hovořil krátce před loňskými Vánoci a neřekl mi, že můj otec nedostane medaili," uvádí.

„A proto se připojuji k protestu proti prezidentské zlovůli a oficiálně zde oznamuji, že se předávání státních vyznamenání na Hradě nezúčastním. A děkuji ODS za to, že se chová principelně a s hlubokým respektem k institucím a symbolům našeho státu a k vyznamenaným hrdinům a osobnostem našeho občanského života a bude ceremoniál na Hradě, stejně jako já, bojkotovat," dodal s odkazem na přístup ODS, jejímž byl donedávna členem.

Většina zákonodárců ODS podle předsedy strany Petra Fialy nedorazí na Pražský hrad na připomenutí státního svátku 28. října. Fiala už o víkendu sdělil, že se na Hrad nechystá. „Nebyl jsem tam ani loni," uvedl. Strana podle něj nikomu nebude nařizovat, jak se chovat. O vhodné reakci se ale ještě poradí na jednání poslaneckého klubu.

Témata:  Tomáš Haas Miloš Zeman Jiří Brady 1

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy