reklama

„Nedivme se zoufalému chaosu evropských a eurounijních politiků. Chytají se stébla a honem zpětně zkoumají každou větu, kterou někdo utrousil během kampaně a po ní. Nevědí co dál a svolávají summit ministrů zahraničí do Bruselu, aby se poradili," popisuje chování evropských lídrů Haas na sociálních sítích.

„Zajímavé je, že Angela Merkel podle německého The Spiegelu chtěla volat Trumpovi a zjistila, že nemá spojení. Nemá telefonní číslo, které prý, opět podle Spiegelu musel několik hodin zjišťovat německý velvyslanec ve Washingtonu. Což je symptomatické, nevědí, co dál, protože s něčím takovým vůbec nepočítali," rýpnul si analytik.

Něco takového je podle něj neodpustitelné. „To, že Trump může skutečně vyhrát, ukazovaly dokonce i ty průzkumy, které jej podhodnocovaly již nejméně od léta. Merkelová za poslední rok byla v pravidelném styku s Hillary Clintonovou. Ale nepovažovala za nutné si alespoň zjistit spojení na Trumpa. Ani si zjistit za čím stojí a co od něho může očekávat," kritizuje německou kancléřku. 

„Arogance elit se to dá nazvat. A kdyby ti ministři nevěděli, o čem mluvit, tady je jedna informace, která by neměla zapadnout. Samuel H. Clovis, vysokoškolský profesor, republikán z Iowy, penzionovaný plukovník letectva a jeden z mála Trumpových asistentů a poradců, který má Trumpovo zmocnění za něho hovořit o otázkách obrany a bezpečnosti, vysvětlil německému velvyslanci Petru Wittigovi, že americká zahraniční politika bude striktně sledovat americké zájmy a obranné zájmy po válce založených aliancí, jako NATO, ne pro žádné jiné zájmy," připomíná Haas.

Cituje také Clovisova slova, která zazněla na jednání s evropskými lídry a diplomaty. „Neprolijeme ani kapku krve a neutratíme ani jeden dolar, pokud nevíme proč, za co a pokud nevíme s alespoň minimální jistotou, jak to dopadne", řekl jim. „Žádná vojenská dobrodružství, žádné nebezpečné provokace s neurčitým výsledkem a žádné zneužívání amerických ozbrojených sil pro politické hrátky evropských spojenců," shrnuje jeho slova Haas.