Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kšeftaření se symboly státnosti. Kauza kolem Zemana si zaslouží protest, zuří kardinál Vlk

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Spor mezi Hradem a lidoveckým ministrem kultury Danielem Hermanem stále rezonuje ve společnosti. Nejen k tomuto případu, ale i k dalším vyjádřením z Hradu teď promluvil kardinál Miroslav Vlk.

Vlk na svých stránkách píše, že se věnuje komentování způsobu, jakým se ve společnosti vede dialog na nejrůznější témata a o nejrůznějších kauzách. „Nejde mi především o obsah těch kauz jako spíše o způsob myšlení a vzájemné komunikace," píše kardinál s tím, že se zaměřuje na pozadí různých problémů a témat ve společnosti.

Příčiny k těmto úvahám mu prý většinou dávají politici a veřejní činitelé. „Velice často přichází impuls z projevů prezidenta Miloše Zemana, který se cítí "povinen" vyjadřovat se k nejrůznějším událostem a problémům, ať spadají do jeho kompetence nebo ne, bez ohledu na běžné zvyklosti v naší demokracii. Tyto skutečnosti byly v minulosti už vícekrát diskutovány. Příčinou jsou často i problematické výroky prezidentova mluvčího Ovčáčka," spustil Vlk.

„V poslední době je diskutováno prezidentovo zrušení původně slíbeného státního vyznamenání příbuznému ministra kultury panu J. Bradymu, který přežil holocaust. Od začátku jsem byl od Daniela Hermanna o celém průběhu záležitosti informován," uvádí s tím, že se původně chtěl také setkání s dalajlámou zúčastnit. „Ale vzhledem k tomu, že jsem na léčebném pobytu a mám se kromě toho účastnit zahájení oslav pětistého výročí protestantské reformace ve švédském Lundtu, kde bude přítomen papež František, musel jsem se ze setkání s dalajlámou omluvit, než se celá kauza rozhořela," vysvětluje.

O tom, na čí straně je pravda, nepochybuje. „Když potom celá záležitost vyhřezla různými lživými prohlášeními ze strany Hradu, a já jsem byl dobře informován o jejím průběhu, musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti a snižování prezidentského úřadu," udeřil kardinál.

Alespoň vyjádřením se pak prý chce připojit ke všem akcím, které se na „protest proti nehoráznému a ponižujícímu jednání prezidenta Zemana konají". „Už jsme zažili řadu kauz kolem fungování Miloše Zemana jako prezidenta. Tato je však, myslím, velmi flagrantní, a proto si zaslouží protest zdravě uvažujících občanů neúčastí na udělování státních vyznamenání, pakliže se s nimi takto kšeftuje. Možná, že další kauzy, které jistě přijdou, vybudí národ k pochopení, že podobné jednání snižuje v celém světě pověst našeho národa, kterou mnohé osobnosti v minulosti budovaly, a že napříště bude nutné kvalitněji vybírat kandidáty na tento nejvyšší post v naší společnosti," dodal ostře.

Témata:  Miloslav Vlk Daniel Herman Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy