Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z obchodů zmizí 3,5 milionu vajec kvůli salmonelóze

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Veterináři zakázali prodej až 3,5 milionu kusů vajec z Polska. Mohla by obsahovat bakterie salmonelózy. V ČR je obdržel Kaufland, Tesco a Ahold a zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic.

Jde o vejce od společnosti Fermy Drobiu Wozniak. O možném nebezpečí dostali veterináři informaci prostřednictvím systému rychlého evropského varování RASFF. Dnes to uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

"O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie (Skotsko)," napsal Pejchal. Podle veterinářů by mohly mít řetězce na skladech a v obchodech až 2,67 milionu kusů vajec. Dalších 900.000 kusů jich odebral Minařík.

Závadné šarže měly dobu trvanlivosti do 22.10., 25.10.,31.10., 3.11, 4.11., 5.11., 6.11., 7.11., 8.11., 10.11., 13.11., 14.11. a 15.11 letošního roku. Polská firma sídlí na adrese Zylice 35 A, Rawicz.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Témata:  vejce salmonelóza

Aktuálně se děje

5. května 2024 18:29

Německé policii se přihlásil mladík kvůli útoku na europoslance

Německé policii se v souvislosti s útokem na europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v Drážďanech přihlásil sedmnáctiletý mladík, který sdělil, že politika srazil na zem. Informovala o tom agentura DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy